"Hrvatska renesansa" u Klovićevim dvorima 26. kolovoza

IZLOŽBOM "Hrvatska renesansa", koja će 26. kolovoza biti otvorena u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori, počinje nova izložbena sezona u toj galeriji, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Izložba je u travnju bila postavljena u francuskom Nacionalnom renesansnom muzeju u dvorcu Ecouenu pored Pariza, rekao je autor izložbe Miljenko Jurković, dometnuvši kako će izložba u Klovićevim dvorima biti u ponešto izmijenjenu obliku, odnosno od ukupno 68 postavljenih djela 18 dolazi iz Francuske. Tako posjetitelji, primjerice, neće moći vidjeti dva Klovićeva kolorirana crteža koji su bili izloženi u Ecouenu, ali će moći vidjeti drugi njegov crtež koji za tu prigodu dolazi iz Louvrea.

Autor izložbe je naglasio kako su odabrana ona remek-djela kojima se hrvatska renesansa može predstaviti Europi.

Izložba "Hrvatska renesansa", koja je bila postavljena u Francuskoj, dokazala je da se europska renesansa ne može promatrati bez hrvatskog renesansnog udjela, o čemu svjedoči i prijam izložbe kod francuske kulturne javnosti, ustvrdio je Jurković.

Ravnateljica Galerije Klovićevi dvori Vesna Kusin najavila je kako već iduće godine "Francuska renesansa" stiže u Hrvatsku.

Osim izložbe "Hrvatska renesansa" koja će se moći razgledati do 21. studenoga, u Klovićevim dvorima do kraja godine najavljuju još tri izložbe - "Dora Maar i Picasso", "Stoljeće gotike na Jadranu - slikarstvo u ozračju Paola Veneziana" i "Enigma objekta - kolekcija Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Centra Georgesa Pompidoua".

(Hina) xkt ymc

Pročitajte više