Hrvatska šalje vojnike u Afganistan

HRVATSKi vojnici, njih 44, sudjelovat će u Mirovnoj misiji u Afganistanu (ISAF), odlučio je danas Hrvatski sabor..

Sabor je tu odluku donio tek u drugom krugu glasovanja, a za nju su se izjasnila 104 zastupnika, 21 je bio protiv, a jedan suzdržan.

Za izglasavanje odluke trebala je dvotrećinska većina - 101 glas.

Za slanje vojnika u Afganistan, prvi put pod oružjem, pojedinačno su se izjasnili zastupnici koalicije, ali i oporbenih HDZ-a i DC-a, IDS-a, neki zastupnici manjina.

Protiv su bili zastupnici HSP-a, HB-a, HSLS-a, HKDU-a.

U misiji u Afganistanu, u koju odlaze početkom 2003., pripadnici voda Vojne policije sudjelovali bi šest mjeseci, s mogućnošću da im se mandat produlji za još toliko. Šestomjesečni mandat hrvatsku državu, odnosno njen proračun, stajao bi tri milijuna dolara.

Konačnu odluku o upućivanju pripadnika Oružanih snaga u mirovnu misiju donosi predsjednik države.

Sabor je danas obvezao Vladu da do konca siječnja 2003. u proceduru uputi zakon kojim bi se uredio položaj, prava i obveze sudionika u međunarodnim misijama za slučaj oboljenja, nezgode i smrti.

Vlada ima obvezu i izvijestiti Sabor o posljedicama dosadašnjih sudjelovanja hrvatskih vojnika u srodnim misijama.

Pojedinačno glasovanje zastupnika tražio je Klub HSP/HKDU-a koji je ustrajao da hrvatske vojnike ne treba slati u Afganistan, jer se radi o nesigurnoj zemlji i visokorizičnoj misiji.

Miroslav Rožić (HSP) istaknuo je i kako je njemački Bundestag čak sedam, a talijanski parlament četiri dana raspravljao o upućivanju svojih vojnika u Afganistan, a hrvatski je to učinio u jednu večer.

Na izjave Ive Sanadera (HDZ) da 44 vojna policajca idu dragovoljno, ne pod prisilom, Rožić je odgovorio da su oni vojnici i da slijedom toga ne odlučuju, nego za to postoje odluke mjerodavnih.

Slično mišljenje dijeli i Ivić Pašalić (HB) koji podsjeća da konačnu odluku o slanju u mirovne misije donosi predsjednik države kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga.

Sanader je i pred drugi krug glasovanja zadržao stajalište da hrvatski vojnici trebaju ići u Afganistan. U prilog tome naveo je da se ne radi o borbenoj, već mirovnoj misiji.

U stanci zasjedanja u Klub HDZ-a stiglo je više poziva roditelja i samih branitelja koji kažu da nemaju ništa protiv dobrovoljnog odlaska naših vojnika u Afganistan, ustvrdio je Sanader.

Sabor je donio i odluku da se u Mirovnu misiju UN-a u Zapadnoj Sahari upute dva hrvatska vojna promatrača.

Popodnevni rad Sabor će nastaviti nakon stanke u kojoj predstavnici parlamentarnih klubova trebaju raščistiti posljednje dvojbe oko novog Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Pročitajte više