Financial Times - Hrvatska: Suđenje za korupciju zasjenilo ulazak u EU

U TEKSTU pod nazivom "Hrvatska: Suđenje za korupciju zasjenilo ulazak u EU" ugledni Financial Times osvrće se na početak suđenja za korupciji bivšem hrvatskom premijeru i šefu HDZ-a Ivi Sanaderu istaknuvši kako je to suđenje još jednom podsjetilo na "potencijalno neriješene probleme i izostanak transparentnosti u sljedećoj članici Europske unije".

U tekstu u kojem opisuju sve afere u kojima se našlo ime odbjeglog premijera konstatira se kako će investitori sigurno pomno pratiti kako se razvija situacija. Ugledni list ističe i kako suđenje možda predstavlja zaključak poplavi korupcijskih skandala koji prijete ukinuti svu radost zbog hrvatskog ulaska u EU. Umjesto da se hvali činjenicom da će 19. prosinca u Varšavi potpisati ugovor s Unijom, Sanaderova nasljednica Jadranka Kosor u četvrtak je morala izaći pred novinare i priznati kako je cijela njezina stranka pod istragom zbog nezakonitog financiranja.

Autor teksta primjećuje da iako se Kosor zaklela da će za korupciju biti nula tolerancije, da je kampanja protiv korupcije spalila popularnost Jadranke Kosor umjesto da ju ojača. Premijerka, napominje list, se od skandala pokušava ograditi.

Sve je to, ističe se, nije rezultiralo povoljnom investicijskom klimom, a ulagači su odlučili novac usmjeriti prema zemljama s jasnim pravilima. Umjesto da se stalno naglašava antikorupcijska kampanja, Hrvatska bi jednostavno trebala atmosferu za poslovanje učiniti boljom, navodi autor članka. Točnije, ističe kako se investitori boje sklapati zakonske poslove.

U tekstu se podsjeća i kako je 28. država članica obećala kako će biti bolje pripremljena za ulazak u EU nego Bugarska i Rumunjska te se citira izjava predstavnika Europske komisije u Zagrebu, veleposlanika Paula Vandorena koji je kazao kako je Hrvatska dovoljno ispunila uvjete za pristupanje, što znači da ih nije u potpunosti ispunila.

Pročitajte više