Hrvatska traži rješenje za ICC prihvatljivo i njoj i SAD-u

HRVATSKA traži rješenje za problem sporazuma o neizručivanju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) koje bi bilo prihvatljivo i Hrvatskoj i Sjedinjenim Državama, kazala je u ponedjeljak u Washingtonu pomoćnica hrvatske ministrice obrane.

Za višednevnog posjeta Sjedinjenim Državama pomoćnica ministrice obrane Jelena Grčić-Polić razgovarala je s predstavnicima američkog ministarstva obrane i State Departmenta. U ministarstvu obrane razgovarala je s Mirom Ricardel, zamjenicom pomoćnika ministra obrane za Euroaziju a u State Departmentu s vršiteljem dužnosti pomoćnika državnog tajnika za Europu i Euroaziju Paulom Jonesom i zamjenikom pomoćnika državnog tajnika za NATO i siguronosnu politiku Robertom Bradtkeom.

Američki sugovornici u State Departmentu su naglasili da je sporazum o neizručivanju američkih državljana ICC-u veoma važan SAD-u, kazala je u ponedjeljak za Hinu Grčić-Polić.

"Hrvatska traži rješenje u skladu sa svojim zakonodavstvom i političkim specifičnostima, sukladno preporukama Europske unije, a zadovoljavajuće za američku stranu", rekla je Grčić-Polić američkim sugovornicima.

Ricardel je u razgovoru ponovila da je zaštita američkog vojnog osoblja pred progonom ICC-a, koju bi osiguralo potpisivanje sporazuma o neizručenju američkih državljana ICC-u, itekako bitna, ali da postoji prostor za iznalaženje rješenja koje se ne svodi na standardni obrazac sporazuma, kazala je Grčić-Polić.

Ricardel je rekla kako su različite zemlje u različitim pozicijama i da Sjedinjene Države žele postići opseg zaštite američkih državljana koju bi dobili prema standardnim ugovorima, kazala je Grčić-Polić, dodajući kako misli da je američka strana u tome pragmatična.

Hrvatska se našla na popisu zemalja koje će izgubiti američku vojnu pomoć od 1. srpnja jer je zemlja stranka ICC-a i nije potpisala sporazum sa SAD-om da neće izručivati Amerikance tome sudu kojim SAD nastoji de facto izbjeći nadležnost Suda.

Američka zabrana vojne pomoći Hrvatskoj ne odnosi se na programe suradnje koji su već započeti.

Grčić-Polić je naglasila kako je Hrvatskoj vojna suradnja sa Sjedinjenim Državama veoma važna. Washington je prvi partner Zagreba u vojnoj suradnji. Oko 40 posto vojne suradnje sa svijetom RH ostvaruje sa SAD-om. Preko 300 visokih časnika Hrvatske vojske obrazovano je preko američkog programa za Međunarodno vojno obrazovanje i obuku.

"Hrvatskoj je obrambeno partnerstvo sa Sjedinjenim Državama nezamjenjivo", rekla je Grčić-Polić.

Američka zabrana vojne pomoći odnosi se na financiranje vojne pomoći kojim se plaća američko oružje i druga pomoć te pomoć u vojnom obrazovanju i obuci.

U razgovorima u State Departmentu Paul Jones i Robert Bradtke su pozdravili odluku hrvatske Vlade da sudjeluje u mirovnim operacijama u Afganistanu i vjerojatno u Iraku kao i u borbi protiv terorizma.

Hrvatska Vlada je 13. lipnja donijela političku odluku da želi pridonijeti stabilizacijskim snagama u Iraku.

Jones je prenio zabrinutost američke administracije zbog slučaja hrvatskog generala Ante Gotovine, haškog optuženika za ratne zločine, koji je u bijegu, rekla je Grčić-Polić.

Bradtke je u razgovoru pokazao veliki interes za hrvatske obrambene reforme. Upozorio je da kroz zahtjevne i skupe reforme prolaze ne samo nove članice NATO-a nego i 19 starih, a kao najveći problem istaknuo je modernizaciju i osposobljavanje Sjevernoatlantskog saveza za brze intervencije.

Grčić-Polić je izvijestila u razgovoru da RH kani u okviru kvadrilaterale biti nazočna i u mirovnim snagama na Kosovu (KFOR).

U razgovorima je potvrđeno da je Američko-jadranska povelja politički izrazito vrijedan dokument. Naglašeno je da se tu radi o političkoj suradnji, a ne o vojnom savezu, kazala je Grčić-Polić.

Povelja izražava potporu SAD-a Hrvatskoj, Albaniji i Makedoniji na putu u NATO i traži njihovu međusobnu vojnu suradnju.

Grčić-Polić je na američkoj Zapovjedno stožernoj školi predstavila hrvatsku reformu obrane.

Pročitajte više