Hrvatska vlada pozvala Irak na ispunjavanje UN-ove Deklaracije 1441

HRVATSKA Vlada pozvala je danas Irak na potpuno i neodložno ispunjavanje UN-ove Deklaracije 1441, te izrazila interes da se iračka kriza riješi bez rata.

Hrvatska Vlada apelira na SAD, zemlje članice EU-a i druge članice antiterorističke koalicije da u okviru Vijeća sigurnosti UN-a postignu prijeko potrebnu suglasnost i jedinstvo u daljnjim aktivnostima u razrješenju iračke krize.

´Izražavamo uvjerenje da svako moguće sredstvo za rješavanje te krize valja ocjenjivati prema tome širi li, ili sužava osnove terorizma´, izjavio je premijer Ivica Račan na sjednici Vlade.

´(...) Hrvatska i dalje ustrajava na uvjerenju da nisu u potpunosti iscrpljena sva sredstva za mirno rješavanje iračke krize´, rekao je Račan, prenoseći vladino stajalište da završetak krize zavisi od iračkog ponašanja.

Istaknuo je da građani Hrvatske, koji su prošli strahote rata, izuzetno cijene mir i miroljubiva politička sredstva za rješavanje problema.

´Zato je Hrvatska posebno zainteresirana da se kriza riješi bez rata´, naglasio je.

Premijer je istaknuo da je Hrvatska, kao kandidat za NATO i zemlja koja će ovih dana podnijeti molbu za članstvo u EU, posebno zainteresirana za jačanje zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU, te da se stoga pridružila demaršu Predsjedništva EU o Iraku od 4. veljače ove godine.

Hrvatska se nada da će se na predstojećem izvanrednom sastanku Europskog vijeća postići konsenzus o načinima rješavanja iračke krize, kazao je Račan.

Ocijenio je da su stabilni odnosi između EU i SAD, odnosno euroatlanskog partnerstva najbolje jamstvo mira i stabilnosti međunarodnog poretka, ali i djelotvornosti u borbi protiv terorizma.

Euroatlanski dijalog potreban je i radi kontroliranja svih mogućih aspekata raspleta iračke krize, rekao je Račan.

Hrvatska se deklarira kao zemlja koja preferira mir i rješavanje svih kriza u svijetu prvenstveno mirnim putem, dijalogom, tolerancijom, traženjem političkih rješenja, istaknula je ministrica obrane Željka Antunović,.

Nestašice naftnih derivata u Hrvatskoj neće biti, eventualno mogu poskupiti, naveo je ministar gospodarstva Ljubo Jurčić.

Hrvatska mjesečno potroši od 200 do 270 tisuća tona naftnih derivata, Inine su rezerve oko 600 tisuća tona.

Hrvatska ima najmanje tromjesečne rezerve nafte, naveo je.

Pročitajte više