Hrvatske autoceste dobile 250 milijuna eura kredita za otplatu postojećih dugova i restrukturiranje

Foto: Hina

EUROPSKA banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Hrvatske autoceste d.o.o. danas su potpisali ‎zajam  u iznosu od 250 milijuna eura.

"Zajam ima državno jamstvo te će biti plasiran u dvije tranše. Iznos prve tranše zajma od 200 milijuna eura koristit će se za refinanciranje dijela duga HAC-a, također pod državnim jamstvom, ali po povoljnijim uvjetima uz dužu ročnost.‎ Druga tranša u iznosu  od 50 milijuna eura moći će se koristiti za financiranje operativnih poboljšanja i unaprjeđenja učinkovitosti, a što će ujedno pomoći pripremiti društvo za moguće sudjelovanje privatnog sektora, ovisno o strateškoj odluci Vlade Republike Hrvatske", navodi se u priopćenju EBRD-a.

HAC je osnovao HAC-ONC ovisno društvo za održavanje i naplatu mreže autocesta, u duljini od 925 km. EBRD će podržati restrukturiranje HAC-ONC-a.


Bespovratna sredstva u iznosu od 500 tisuća eura

Konzultantske usluge za izradu plana restrukturiranja HAC-a i HAC-ONC-a financirat će se iz sredstava EBRD-a namijenjenih za praćenje infrastrukturnih projekata (IPPF - Infrastructure Project Preparation Facility). To će biti nepovratna sredstva u iznosu od 500.000 eura.

“Hrvatska je kroz opsežan investicijski program u zadnjih dvadeset godina uložila značajna sredstva u cestovnu infrastrukturu. Zajam EBRD-a prate i bespovratna donatorska sredstva tehničke pomoći namijenjena za izradu plana unaprjeđenja operativnog poslovanja. Sredstva EBRD-ovog kredita osiguravaju jednom dijelom dugoročno financiranje cestovnog sektora te omogućiti unaprjeđenje učinkovitosti poslovanja.“ rekla je Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku i Sloveniju.

 

Pročitajte više