Hrvatske šume opovrgavaju tvrdnje da sijeku šume koje bi trebale biti vraćene Katoličkoj crkvi

HRVATSKE šume opovrgle su danas tvrdnje da intenzivno sijeku šume koje bi trebale biti vraćene Katoličkoj crkvi.

U posljednje vrijeme u više je javnih glasila iznesena netočna tvrdnja da Hrvatske šume d.o.o. namjerno sijeku u šumama koje bi trebale biti vraćene nekadašnjim vlasnicima, navode u priopćenju Hrvatske šume.

Dodaju da su svi radovi u šumama podložni inspekcijskom nadzoru, te da se njihova opravdanost vrlo lako može utvrditi uvidom u šumskogospodarske osnove. U slučaju da nisu posjekle ono što osnova predviđa, Hrvatske šume bi bile u prekršaju, prema Zakonu o šumama, navodi se u priopćenju.

Pojašnjavaju da su Hrvatske šume trgovačko društvo u vlasništvu RH, osnovane radi gospodarenja šumama i šumskim zemljištem u državnom vlasništvu (oko 80 posto svih šuma i šumskog zemljišta u RH).

Dužne su izraditi šumskogospodarske osnove za sve šume kojima gospodare, a te se osnove donose na deset godina i odobrava ih Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Prilikom redovitih radova u kojima sječa zauzima tek manji dio, budući da se veći odnosi na uzgoj, njegu i zaštitu šuma, Hrvatske šume dužne su se tih osnova pridržavati. Inspekcija utvrđuje radi li se u skladu sa zakonskim propisima i šumskogospodarskim osnovama.

Stoga tvrdnje da Hrvatske šume d.o.o. namjerno sjeku u šumama koje bi trebale biti vraćene nekadašnjim vlasnicima nisu istinite, navode u današnjem priopćenju Hrvatske šume.

Pročitajte više