Hrvatski Caritas: Lani se značajno povećao broj korisnika naše pomoći

Ilustracija: Nikola Cutuk/PIXSELL

Hrvatski Caritas ove godine obilježava 30. godišnjicu osnutka, a voditelj posebnih projekata Filip Naglić ističe prikupljanje pomoći za potrebite nakon potresa i sudjelovanje u međunarodnim akcijama te upozorava na povećanje broja korisnika karitativne pomoći.

Hrvatski Caritas je pastoralno-karitativna ustanova HBK i krovna organizacija mreže koju čini 16 nadbiskupijskih Caritasa i Caritas Vojnog ordinarijata u Hrvatskoj, uključujući i više od 1400 župa.

Naglić naglašava suradnju Caritasa s tijelima državne uprave kako bi se ljudskim, materijalnim, programskim i duhovnim resursima pridonijelo općem dobru, izgradnji društva solidarnosti i socijalne pravde, iskorjenjivanju siromaštva i socijalne isključenosti te poduprlo i zagovaralo najugroženije, zapostavljene i obespravljene pojedince i skupine.

"Povećao se broj korisnika karitativne pomoći"

Kazao je da se u odnosu na 2021. broj korisnika karitativne pomoći u 2022. povećao za gotovo 32 posto.

Tom povećanju, ocijenio je, uvelike pridonosi i znatan broj raseljenih osoba iz Ukrajine koje su uslijed ratnih zbivanja potražile privremenu zaštitu u Hrvatskoj. Broj raste zbog velikih kriznih situacija u Hrvatskoj, kao što su potres u Zagrebu i na Banovini te poplave u Slavoniji, dodaje.

Ukupna pomoć na Baniji oko 4.25 milijuna eura

Hrvatski Caritas svojim je djelovanjem nazočan na Banovini, kaže Naglić te naglašava da su nakon potresa u prosincu 2020. donacijama nacionalnih caritasa diljem svijeta, hrvatskih katoličkih misija, hrvatskih poslovnih subjekata, biskupija, župa i pojedinaca nabavljene 192 modularne stambene jedinice. Vrijednost je oko 2 milijuna eura i dane su na korištenje obiteljima s više od 600 korisnika.

Trenutno se, dodao je, u dvorištima obiteljskih kuća nalazi još 170 modularnih jedinica koje će se povlačiti kako se koja kuća obnovi. Ukupna pružena financijska i materijalna pomoć Caritasa na Banovini je oko 4.25 milijuna eura, rekao je Naglić.

Hrvatski Caritas na Banovini sudjeluje i u nizu međunarodnih projekata. Tako se, u suradnji s poljskim Caritasom, obnavlja 21 oštećena kuća, gradi novih sedam montažnih te omogućuje pristup pitkoj vodi za ukupno 58 obitelji čiji su domovi uništeni potresom. Vrijednost projekta nešto je veća od 1.4 milijuna eura.

S kanadskim Caritasom, dodaje Naglić, pomažu 13 obitelji čiji su domovi stradali u potresu, a vrijednost tog projekta je gotovo 34 tisuće eura.

Pomoć Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama u Hrvatskoj

U sklopu humanitarne akcije prikupljena je financijska donacija za rat u Ukrajini, nešto veća od 871 tisuće eura, a materijalna donacija vrijedna je 413 tisuća eura.

Suradnjom Hrvatskog Caritasa s humanitarnim odjelom Američke katoličke biskupske konferencije, pomagali smo u integraciji ukrajinskih izbjeglica koji su privremenu zaštitu potražili u Hrvatskoj. Vrijednost projekta bila je gotovo 1.3 milijuna eura, istaknuo je Naglić.

Novčana i materijalna pomoć ove godine prikupljena je i za stradale u potresima u Turskoj i Siriji, u iznosu nešto većem od milijun eura. Poslana su i dva šlepera humanitarne pomoći te deset potpuno opremljenih i namještenih modularnih stambenih jedinica.

Hrvatski Caritas uključen je i u brojne međunarodne projekte pružanja pomoći u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Srbiji, Makedoniji, Kosovu, Jemenu, Nigeriji, Ukrajini, Siriji, Turskoj, Maroku, Grčkoj, Libanonu, Svetoj Zemlji, Palestini i Gazi. Također, nastoji u suradnji s drugim ustanovama Hrvatske biskupske konferencije i samostalno stipendirati đake i studente iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Pakistana i Irana.

Socijalna zaštita nakon Domovinskog rata

Naglić je podsjetio i na pomoć Caritasa stradalima u Domovinskom ratu, navevši da je organizirao tzv. kumstva na daljinu te skrb za više od 13.000 djece koja su izgubila roditelje, pružajući im zdravstvenu njegu i pomoć.

Služio je kao katalizator i usmjeravatelj važnih projekata međunarodne pomoći Caritasovih, ostalih vjerskih i raznih humanitarnih organizacija te civilnih udruga, rekao je i dodao kako je bio djelatna spona između hrvatskog iseljeništva i domovinske Hrvatske u provedbi brojnih projekata žurne humanitarne pomoći te poslijeratne obnove i razvoja.

Nastupom mirnodopskog razdoblja, istaknuo je, Hrvatski Caritas posvetio se socijalnoj zaštiti i pomoći povratnicima te obnovi razrušenih domova. Pokrenuo je program mikrokreditiranja malih poduzetnika na ratom razorenim područjima, čime se željelo pomoći ljudima da osiguraju egzistenciju za sebe i svoje obitelji kako bi mogli nastaviti život u mjestima u kojima su stanovali.

Programi Caritasa

Podsjeća da je Caritas u 2000-im godinama intenzivno započeo s aktiviranjem kapilarne mreže župnih Caritasa i sustavnim pristupom razvoju i poticanju volonterstva. Razvio je mreže nadbiskupijskih obiteljskih savjetovališta koja, osim savjetodavnog rada, pokazuju odgovor Crkve na aktualne društvene probleme, posvećujući pozornost pitanjima braka i obitelji.

Danas provodi nacionalne programe i pojedinačne projekte, kao što su "Nedjelja Caritasa", kojom se u svim crkvama prikupljaju sredstva za djelovanje župnih, nadbiskupijskih i nacionalnoga Caritasa te senzibilizira javnost za karitativno djelovanje.

Provode se i nacionalni humanitarni program pomoći najsiromašnijim obiteljima u Hrvatskoj, Za 1000 radosti, višegodišnji program s ciljem osvješćivanja javnosti u Hrvatskoj za darivanje potrebitima u BIH, Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini te program stipendiranja studenata i đaka slabije ekonomske situacije diljem Hrvatske Stipendisti.

Tijekom prolaska migrantskog vala kroz Hrvatsku (2015.-2016.), Hrvatski Caritas je izravno i u suradnji s Caritasom Đakovačko-osječke nadbiskupije sudjelovao u primarnom i privremenom zbrinjavanju tisuća ljudi u prihvatnom centru Opatovac, a potom i Slavonski Brod, uz pomoć Caritasove mreže i brojnih volontera u suradnji s državnim vlastima, HCK-om i organizacijama civilnog društva, napomenuo je Naglić.

Pročitajte više