Hrvatski časnici otputovali u mirovnu misiju UN-a u Obali Bjelokosti

ČASNICI Hrvatske vojske, bojnici Mijo Validžić, Tihomir Belas i Ivan Galović otputovali su jutros u mirovnu misiju Ujedinjenih naroda UNOCI u afričku državu Obala Bjelokosti, u kojoj sudjeluju kao nenaoružani vojni promatrači, zajedno s oko 3500 vojnika, od čega 134 vojna promatrača.

Hrvatski časici će u sklopu mirovne misije u Obali Bjelokosti raditi na razoružanju, demobilizaciji, povratku izbjeglica te na nadziranju poštovanja mirovnog sporazuma između zaračenih frakcija.

To je nova misija u kojoj, kao nenaoružani vojni promatrači, sudjeluju časnici Hrvatske vojske. Naime, hrvatski časnici sudjeluju u UN-vim misijama UNMIL u Liberiji (tri časnika), u Indiji i Pakistanu (pet časnika) UNMOGIP, u misiji UNAMSIL u Sierra Leoneu (10 časnika), misiji UNMEE u Eritreji i Etijopiji (sedam časnika), MINURSO u Zapadnoj Sahari (dva časnika) te jedan vojni psiholog u Haitiju u misiji MINUSTAH.

Afrička država Obala Bjelokosti politički nestabilna postaje nakon 1999. kada je vojnim udarom svrgnut tadašnji predsjednik, a od 2002. u zemlji je počeo građanski rat između raznih grupacija.

U Francuskoj je 2003. godine potpisan mirovni ugovor kojim su pobunjeničke snage dobile neka ministarska mjesta a rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a uspostavljena je mirovna misija UN-a pod nazivom MINUCI.

Novom rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a iz veljače ove godine misija je preimenovana u UNOCI i osnažena novim snagama i mandatom s zadaćom provedbe mirovnog sporazuma. U Obali Bjelokosti, osim snaga UN-a nalaze se snage Francuske vojske i Unije zapadnoafričkih zemalja koje surađuju s snagama UN-a.

Pročitajte više