hrvatski mediji objavili intervjue s bivšim makedonskim ministrom boškovskim

Hrvatski mediji večeras su objavili intervjue s bivšim makedonskim ministrom unutarnjih poslova i sadašnjim zastupnikom u parlamentu Ljubom Boškovskim, za kojim je jučer raspisana Interpolova tjeralica, zbog sumnje da je u 2002. zapovijedio ubojstvo sedmorice ilegalnih imigranata iz Pakistana i Indije.

Boškovski, u razgovorima tvrdi da je žrtva političkih podmetanja, koji za cilj imaju njegovo uklanjanje s političke scene.

Ubijeni Pakistanci i Indijac u vrijeme ubojstva su prikazani kao pripadnici terorističke skupine koja je planirala napade na strana veleposlanstva u Skoplju, ali su se sada, kako je prenijela Hrvatska radio televizija (HTV), pojavile sumnje da je akcija bila namještena kako bi se pokazalo makedonsko sudjelovanje u ratu protiv terorizma.

U razgovoru za HTV Boškovski je odbacio takve tvrdnje, ustvrdivši da je riječ o političkom podmetanju.

"To apsolutno odbijam, nije točno, činjenice govore nešto drugo", kazao je Boškovski, dodavši da je 2002. makedonska tajna služba zajedno s "prijateljskim zapadnjačkim službama" učestvovala u borbi protiv globalnog terorizma.

Kazao je da o tome može posvjedočiti i CD ROM na kojem su snimljeni razgovori između "Pakistanaca i albanskih militanata iz grupe Al Qaide koji dogovaraju napad na američku ambasadu u Skoplju".

HTV nije objavio gdje je i kada razgovarao s Boškovskim. No, u intervjuima sutrašnjih izdanja dnevnih listova tvrdi se da su razgovori s njim obavljeni u Zagrebu.

Ističući kako nije u bijegu, u razgovorima za Večernji i Jutarnji list Boškovski kaže da će u rješavanju svog slučaja tražiti pomoć Hrvatske, te da će se vratiti u Makedoniju radi dokazivanja nevinosti.

Hrvatski MUP u četvrtak je potvrdio da je preko Interpola zaprimio tjeralicu za Boškovskim koji ima i hrvatsko državljanstvo, ali da ga upravo zbog tog državljanstva i zakonske procedure ne može uhititi dok makedonske vlasti kazneni progon protiv njega ne prepuste Hrvatskoj.

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun jučer je izjavio da MUP ne zna gdje je Boškovski, koji je hrvatsko državljanstvo dobio 1993. jer je bio u braku s hrvatskom državljankom.

Boškovski, kojemu je makedonski parlament u srijedu ukinuo zastupnički imunitet, u Hrvatskoj je živio više od 20 godina i bio je sudionik Domovinskog rata. Zbog njegovog dvojnog državljanstva makedonsko tužiteljstvo je i zatražilo da mu se hitno oduzme zastupnički imunitet kako bi bio odmah pritvoren, da ne bi pobjegao u Hrvatsku koja bi, kako je rečeno, vjerojatno odbila njegovo izručenje Makedoniji.

Zbog ubojstva šestorice Pakistanaca i jednog Indijca 2002. u mjestu Raštanska Lozja pokraj Skoplja već su pritvorena četvorica pripadnika makedonske specijalne postrojbe "Lavovi" i njihov zapovjednik.

(Hina) xam ysd

Pročitajte više