HRVATSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA SLJEDEĆEG TJEDNA U DUBLINU, LONDONU I BERLINU

Ministar vanjskih poslova Miomir Žužul u ponedjeljak kreće na turneju tijekom koje će posjetiti Dublin, London i Berlin a u središtu razgovora koje će voditi s tamošnjim visokim dužnosnicima bit će daljnje približavanje Hrvatske Europskoj uniji i NATOu.

Šef hrvatske diplomacije u utorak će u Dublinu razgovarati s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku irskog parlamenta Michaelom Woodsom te s ministrom vanjskih poslova Brianom Cowenom.

Hrvatska s Irskom, koja trenutačno predsjeda Europskom unijom, nema otvorenih pitanja, rekao je nedavno Žužul ističući da na političkoj razini između Dublina i Zagreba postoji visoki stupanj razumijevanja.

U Londonu će Žužul s britanskim dužnosnicima razgovarati o tome kako Velika Britanija gleda na dinamiku ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Hrvatske s EU.

Velika Britanija i Nizozemska još nisu dovršile ratifikaciju SSP-a, a kao jedan od najvažnijih razloga navodile su pitanje suradnje Zagreba s Haškim sudom.

Hrvatski je ministar nedavno kazao kako smatra da na pitanju ratifikacije "nema razloga za forsiranje" s hrvatske strane, jer ta ratifikacija pravno nije prepreka za dobivanje pozitivnog avisa Europske komisije o hrvatskoj aplikaciji za EU.

Kako se očekuje, Žužul će u Londonu razgovarati s britanskim ministrom vanjskih poslova Jackom Strawom, ministrom obrane Geoffom Hoonom i ministrom za europska pitanja Dennisom McShanom.

Svoju će turneju šef hrvatske diplomacije završiti u petak posjetom Berlinu, gdje bi, kako se očekuje, trebao razgovarati s njemačkim ministrom vanjskih poslova Joschkom Fischerom.

(Hina) xnab yrt

Pročitajte više