Hrvatski odvjetnici danas biraju predsjednika i tijela komore

IZBORNA godišnja skupština Hrvatske odvjetničke komore (HOK), na kojoj će se, među ostalim, birati i predsjednik Komore za sljedeće tri godine, počela je danas u Zagrebu.

Osim predsjednika, hrvatski odvjetnici izabrat će i članove Nadzornog odbora Komore, svoje članove vijeća pri Vrhovnom sudu, članove Prvostupanjskoga i Drugostupanjskog disciplinskog suda, te Disciplinsko tužiteljstvo.

Predsjedničku kandidaturu dosad je istaknuo jedino trenutačni predsjednik Komore Ranko Pelicarić, ali kandidati se, prema odredbama HOK-a, mogu predlagati i na samoj skupštini.

Pozdravljajući izaslanike i goste, Pelicarić je ukratko izvijestio o radu HOK-a - krovne strukovne udruge koja okuplja 2550 hrvatskih odvjetnika.

Kao najvažniju odrednicu rada Komore u sljedećemu trogodišnjem razdoblju Pelicarić je istaknuo usklađivanje s radom odvjetnika u Europskoj uniji.

Ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović upozorila je na vrlo važnu ulogu odvjetnika u ostvarivanju vladavine prava, ali i izgrađivanju novog, kvalitetnijeg sustava pravosuđa.

O dobroj suradnji pravosudnih tijela i HOK-a, rekla je, svjedoči i činjenica da nijedan zakonski akt nije predan Saboru bez suradnje odvjetništva.

Članove skupštine pozdravili su i predstavnici Vrhovnog suda, Državnog odvjetništva, te Slovenske odvjetničke komore.

Prije izbora predsjednika i tijela Komore na skupštini su podnesena izvješća o radu, te izvješća disciplinskih sudova i tužitelja.

Skupštinu HOK-a čine predstavnici svih odvjetničkih zborova, aktualni i bivši predsjednik Komore, predsjednici disciplinskih sudova, disciplinski tužitelj, te predsjednik Udruge odvjetničkih vježbenika.

Pročitajte više