Hrvatski sabor kulture traži jaču potporu Ministarstva kulture

HRVATSKI sabor kulture na današnjoj je skupštini uputio otvoreno pismo Ministarstvu kulture s molbom za jaču novčanu potporu, te sudjelovanje u utvrđivanju Programa kulturnog razvitka i valorizaciji programa amaterskih kulturnoumjetničkih udruga.

Istodobno zahtijeva da Ministarstvo svojim autoritetom utječe na tijela vlasti u županijama, gradovima i općinama kako bi oni materijalno pomagali rad amaterskih udruga. Traži se i da Ministarstvo financira odlazak zborova, orkestara, folklornih, plesnih i kazališnih ansambala na međunarodne festivale i natjecanja.

Hrvatski sabor kulture krovna je udruga kulturno-umjetničkog amaterskog djelovanja u Hrvatskoj, a obuhvaća 12 županijskih zajednica sa 798 članica i više od 70 tisuća članova, te 149 članica s više od 19 tisuća članova izvan županijskih zajednica.

Iako Hrvatski sabor kulture ima stoljetnu tradiciju, a u Hrvatskoj gotovo da i nema općine u kojoj ne postoji neki oblik amaterske kulturne djelatnosti, ta djelatnost ipak ne uživa materijalnu potporu kakvu zaslužuje, ističe tajnik HSK-a Damir Bačić.

Hrvatski sabor kulture ima 258 folklornih ansambala, 100 kazališnih skupina, 32 likovne sekcije, 38 plesnih ansambala, 134 duhačka orkestra, 91 tamburaški orkestar i 121 pjevački zbor.

Na današnjoj skupštini Hrvatskog sabora kulture na mjesto dosadašnjeg predsjednika Ive Livakovića izabran je Zdravko Obradović.

Pročitajte više