Hrvatski sabor počeo raspravu o prijedlozima zakona HRT-u

HRVATSKI sabor u nastavku sjednice večeras je počeo raspravu u prvom čitanju o Vladinu prijedlogu zakona o HRT-u, zajedno s prijedlogom zakona o HRT-u zastupnice DC-a Vesne ŠkareOžbolt.

´Vladin prijedlog zakona o HRT-u nije politički pokušaj uređivanja stanja na HRT-u u izbornoj godini, već prijedlog dolazi u okruženju jednog izuzetno kriznog stanja na HRT-u, u načinu upravljanja, zbog čega HRT bilježi ozbiljne poslovne gubitke´, istaknuo je, obrazlažući prijedlog, ministar kulture Antun Vujić.

Vujić je rekao da, osim Vlade, i medijski stručnjaci i OESS, ocjenjuju da ´HRT potresaju problemi upravljanja´, dodajući da je ´stoga nužno zakonski stvoriti novo okružje povjerenja, budući da sadašnje stanje na HRT-u pogađa srž demokratskog djelovanja u društvu´.

Ministar je napomenuo da Vlada zakonom zadržava HRT kao jedinstvenu ustanovu, jer se ustanovilo da trenutačno nije moguće ići na razdvajanje radija i televizije.

Vlada želi očuvati HTV kao javnu televiziju uz privatizaciju trećeg programa. Novim bi zakonom Vijeće HRT-a od 11 članova postalo središnje tijelo za odlučivanje, koje bi imenovao Hrvatski sabor, a ono bi imenovalo glavnog ravnatelja HRT-a na temelju javnog natječaja.

Glavni ravnatelj bi na temelju javnog natječaja Vijeću HRT-a, predlagao kandidate za ravnatelje tri organizacijske cjeline - za radio, za televiziju i za glazbenu produkciju.

Suprotno Vladinu prijedlogu, zastupnica Vesna Škare-Ožbolt predlaže da se HRT ustroji kao trgovačko društvo, jer bi HRT-u, kako smatra, jedino takav pravni status omogućio opstanak u sve većoj konkurenciji.

Po njezinu prijedlogu, televizija i radio bili bi međusobno financijski neovisni, a uz njih bi postojao i institut uslužne djelatnosti kao servisno poduzeće Radija i Televizije.

Saborski klubovi zastupnika nastavljaju raspravu o oba prijedloga.

Pročitajte više