Hrvatski sabor prihvatio Kosoričin sporazum sa Slovenijom!

HRVATSKI Sabor dao je suglasnost Vladi Republike Hrvatske za potpisivanje Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije, kao i Izjave o neprejudiciranju. Za prihvaćanje sporazuma glasalo je 80 zastupnika, 45 je bilo suzdržanih, a osam zastupnika je glasalo protiv sporazuma. Tako je barem objavljeno u Saboru, iako točan podatak glasi da je protiv sporazuma glasalo devet zastupnika.

Većina zastupnika (od 133 prisutnih) su prihvatili sporazum, a SDP je bio suzdržan (s izuzetkom Ive Josipovića, Ivice Pančića, Tanje Vrbat i Zorana Vinkovića, koji su glasali protiv). Protiv sporazuma bili su zastupnici IDS-a Damir Kajin, HDSSB-a Boro Grubišić,  HSU-a Silvano Hrelja, HSP-a Danijel Srb i nezavisni zastupnik Dragutin Lesar.

> Raskol u Katoličkoj crkvi zbog granice

HNS podržava sporazum, ali to ne mora značiti da će podržati i ratifikaciju

Vesna Pusić je ponovila kako će HNS dati suglasnost za potpisivanje sporazuma, ali i podsjetila da ratifikacija sporazuma u Saboru tek slijedi, a bez ratifikacije sporazum ne može stupiti na snagu.

"HNS se uvijek zalagao da Hrvatska osim zemljopisno i politički postane Europa. Mi nismo spremni ni sad zaustavljati taj proces i ja ne želim za pet godina odgovarati na pitanje svoje kćeri zašto su naši susjedi napredovali više od nas", kazala je Pusić.

Hebrang: U sporazumu nema niti jedan redak kojim se Hrvatska odriče teritorija

Predstavnik HDZ-ovog kluba zastupnika Hebrang kaže kako u sporazumu "ne postoji niti jedan redak kojim se Hrvatska odriče svog teritorija". On ističe kako je veliki uspjeh što je granično pitanje odvojeno od pregovora, a svi rokovi počinju teći nakon što Hrvatska potpiše sporazum o ulasku u Europsku uniju.

Hebrang se također poziva na UN-ovu konvenciju o pravu mora, odnosno na članak 15. te konvencije, u kojoj stoji da se u zaljevu kao što je Piranski granica povlači po sredini tako da se odredi jednaka udaljenost od jedne i druge obale. "Koji bi sudac mogao odrediti nešto protiv ove konvencije kad u sporazumu piše da će se određivati prema međunarodnom pravu?", zapitao se Hebrang, te objasnio kako će su na listi iz koje Hrvatska i Slovenija biraju arbitre odreda priznati međunarodni stručnjaci. Hebranga očito ne smeta što ta lista nije još niti objavljena.

Hebrang je rastumačio i kako "junction to" znači "veza prema", kao što je navedeno u hrvatskom prijevodu sporazuma, što, tvrdi on, može biti rastumačeno i kao prometna veza što je "jedino pravo obrazloženje kojeg će arbitraža potvrditi". Nakon Hebranga zastupnicima se obratila i premijerka Kosor koja je još jednom pozvala zastupnike da podrže sporazum i rekla kako će ga onda ona potpisati. SDP-u je poručila kako se nada da će u procesu prije ratifikacije zastupnici najveće oporbene stranke promijeniti mišljenje i podržati tu ratifikaciju.

Kosor: Nisam tajila nego je bila tajna diplomacija

Ustavni stručnjak HDZ-a, potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks vodio je saborsku raspravu, a gotovo cijela Vlada je na početku rasprave bila nazočna u Saboru.

"Na kraju smo teških i dugih razgovora i pregovora i sada je sve u vašim rukama. Ako odlučite da to mogu učiniti potpisat ću sporazum s Pahorom ako ne tada ćemo se odlučiti na nešto drugo jer takva je procedura", rekla je u svom uvodu  premijerka Jadranka Kosor dodajući da je sporazum sa Slovencima završni put prema Europi te posebno naglasila kako ima podršku predsjednika Stjepana Mesića. Naglasila je da zastupnici ne smiju nikako zaboraviti Mesićevo mišljenje jer je predsjednik sukreator vanjske politike.

Budimo domoljubi, uđimo u Europu

"Netočno je, nije istina, a da ne upotrijebim neku goru riječ, ali ja nisam ništa tajila. Samo je u tijeku bila tiha diplomacija", rekla je Kosor dodajući da je bura u javnosti samo izraz nerazumijevanja.

"Ovo je domoljubna odluka u smislu želimo li da Hrvatska i dalje ostaje u predvorju Europe", naglasila je Kosor dodajući kako je lakše biti uvijek protiv nego biti za neke stvari kao što je sporazum sa Slovencima. Kosor se podsjetila kako su pregovori o granici počeli još 1992. godine, no nitko u tome uspio dok nisu započeli pregovori Kosor-Pahor. Isto tako istaknula je kako je ovaj sporazum puno bolji od prvog prijedloga europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna koj je bio u Saboru u svibnju ove godine.

Kajin: Mene ste ismijavali, a sad gubimo teritorij

"Hrvatska se ne odriče svog teritorija već se dogovara o rješavanju spora pred arbitražnom sudu. Ne spominje se teritorij, a sve će se riješiti po međunarodnom pravu i pred međunarodnim tijelom a to je arbitražna komisija", naglasila je Kosor osvrnuvši se na pisma akademika i intelektualaca kao i biskupa koji traže od Sabor da Kosor ne daju mogućnost da potpiše sporazum koji znači prodaju teritorija. Kosor je danas to opovrgnula.

"Kada je Kosor bila prvi dan u Ljubljani ja sam rekao da ćemo izgubiti 115 kvadratnih kilometara teritorijalnog mora, a tada me se ismijavalo da vodim nekakvu kampanju. Nažalost, sad imamo 'razgraničenje na moru'", naglasio je Damir Kajin iz kluba zastupnika IDS-a dodajući kako sada sve 'dolazi na njegovo' citirajući pismo intelektualaca i akademika. Također IDS-ovac tvrdi kako smo u gorem položaju nego 2001. godine te da nitko u Vladi ne vjeruje u odluku arbitraže u korist Hrvatske.

Kajin kaže kako je Hrvatska klekla pred Slovencima jer smo im dali sve što su tražili, a oni nisu vratili Svetu Geru, nemaju namjeru vratit "staru Ljubljansku štednju" s kamatama, a nema ništa i od dogovora oko Nuklearne elektrane Krško. 

Milanović: Nešto tu ne štima!

"Digla se velika prašina oko ovog sporazuma, a ova prašina ulazi u pluća!" naglasio je na početku rasprave predsjednik kluba SDP-a Zoran Milanović podsjetivši kako su ga zvali u Banske dvore prošlog tjedna kada se spominjala dvotrećinska većina dok im danas treba obična većina u Saboru.

Također, Milanović je naglasio kako je ovaj sporazuma istovjetan drugom prijedlogu Rehna koji ni Ivo Sanader nije htio prihvatiti misleći kako je riječ o ucjeni Hrvatske te kojeg su tada svi odbijali. Milanović ističe kako tu nešto ne štima naglašavajući kako je današnji sporazum istovjetan drugom prijedlogu Ollie Rehna, a tome je prethodila tajna diplomatska igra na kojem se "nešto kao dogovaralo". 

Sporazum sa Slovencima nazvao je "diplomatski fuš". Isto tako Milanović je naglasio kako je neprihvatljivo da nisu poznati arbitri odnosno članovi Arbitražnog suda. Milanović je naglasio da popis arbitara, prema Drugom Rehnovom sporazumu, sastavlja Europska komisija, ali da nigdje nije naveden popis "profesora" koji mogu biti izabrani za arbitre. Milanović smatra vrlo važnim specificiranje ljudi koji mogu obavljati posao arbitara.

"Samo lud čovjek odustaje od toga da sam predloži arbitra", kazao je šef SDP-a i upitao Sabor je li itko vidio tu listu arbitara i zna li tko je na njoj. "Nije isto hoće li nam suditi netko tko već ima deset arbitraža pred međunarodnom sudom ili nekakvi činovnici koji imaju svoje šefove", zaključuje Milanović. Na ove tvrdnje Kosor je odvratila kako ne trebamo stalno tražiti teorije zavjere oko nas i dodala da nema razloga ne vjerovati predsjedniku Europske komisije koji sastavlja kandidate za arbitražu, a koji će odreda biti stručnjaci za međunarodno pravo.

Kosor: Sabor sporazum može i odbiti

Predsjednica Vlade, Jadranka Kosor je odgovorila na navode oporbenih čelnika da je Sabor stavljen pred gotov čin. Sabor sporazum može odbiti i time opskrbiti Hrvatskoj "neizvjesnu budućnost oko ulaska u EU", rekla je Kosor.

Milorad Pupovac: Nepotpisivanje odgovara samo monopolistima

Predstavnik SDSS-a Milorad Pupovac je na početku svoga izlaganja naglasio da teritorij i granica nisu jedno. Prema njegovim riječima, teritorij je riješen s teškim posljedicama, a "sad rješavamo granice". Aludirajući na Račana, Pupovac se osvrnuo na "jedan pokušaj bilateralnog državničkog rješavanja", ali dodaje da je Račan proglašen "nedovoljnim poštivateljem svoje domovine".

Pupovac smatra da se "iz vanjskih redova" pokušava naglasiti političke podjele u Saboru. "Vrijeme je da prevladamo podjele" te da se zaustavi niz godina u kojima je Hrvatska bila u zastojima prema EU. Ipak, Pupovac je dodao da nekima možda i odgovara nepotpisivanje Sporazuma i neulazak Hrvatske u EU do 2014., "vjerojatno to odgovara onima koji imaju bilo kakav oblik monopola", ali, dodaje Pupovac, "to sigurno ne odgovara seljacima koji će u EU dobiti neke potpore".

"Ovo je tema u kojoj mora postojati političko zajedništvo", smatra Pupovac i dodaje da nove podjele i zastoj Hrvatske na europskom putu, zacijelo nisu u interesu hrvatskih građana. Istovremeno, "mi moramo graditi partnerstvo sa zemljama koje će sudjelovati u arbitraži, a ne rušiti to", iznio je Pupovac.

Friščić: Ako ne potpišemo, čekat ćemo zemlje regije

"Svima u Saboru su jednaki prioriteti, nacionalna sigurnost (NATO) i realizacija ciljeva kroz ulazak u EU", započeo je predsjednik HSS-a svoju desetominutnu raspravu. 

Friščić smatra da Hrvatska ima "određen strah" jer je Slovenija članica EU, a mi nismo, ali i dalje smatra da zbog toga ne treba sumnjati ni u arbitre, ni u Europsku komisiju koja nam "sigurno ne želi zlo".

Friščić smatra da će, ako sporazum ne bude bio potpisan,  "možda proces ići dalje, ali na sebe preuzimamo odgovornost njegova zastoja". "Time stajemo na stranu onih koji smatraju da bi zemlje regije trebale istovremeno ući u EU.", dodaje Josip Friščić. 

Ivan Čehok: Pravednost je korist jačega"

U ime klub zastupnika HSLS-a i Ivan Čehok je rekao da Europska Unija nema učinkovitih mehanizama prema Sloveniji, stoga "nemojmo reći građanima da ulaskom u EU preuzimamo učinkovititi pravni mehanizam. Ne postoji čvrst i siguran mehanizam za prevladavanje ovakvih sporova, a često pravo bude na strani jačega", naglasio je Čehok i dodao da je često "pravednost korist jačega".

Mi biramo manje zlo, da bismo postigli svoj krajnji cilj. Ne bih htio da nam se dogodi da uđemo u EU kao pokisli purani, posebice zbog ovog sa Slovenijom. Ali ulazimo uz rizik", upozorio je Čehok. Čehok je najavio podržavanje sporazuma, uz nadu da se može doći do kompromisa "kojega očekujemo".

Vesna Pusić: Da smo prihvatili sporazum Račan-Drnovšek već bismo bili u EU

U ime HNS-a zastupnica Vesna Pusić je naglasila da bi Hrvatska već bila u Eu da je potpisan sporazum Račan- Drnovšek. "Ovaj sporazum je rizičan. Ovo je trenutak naše političke odgovornosti", navela je Pusić i rekla da će njena stranka podržati Sporazum ali pod uvjetom da se "osigura hrvatski interes"

"Zahtijevamo da Hrvatska formira svoj stav te da traži da se pristane na originalnu listu sudaca koji će biti u budućem arbitražnom sudu.", dodala je Pusić i rekla da se radi o zaštiti ključnih nacionalnih interesa.

"Mi nećemo opstruirati ovaj sporazum, kao što su to učinili oni koji su glasali protiv sporazuma Račan-Drnovšek", zaključuje Pusić svoje izlaganje.

Boro Grubišić: Izdaja iz predumišljaja i s alibijem

Zastupnik Boro Grubišić u ime zastupnika HDSSB-a je na početku svoga izlaganja naveo da taj klub neće podržati Sporazum. Prema njegovim riječima, "Hrvatska bi svoj ulazak u EU platila isključivo svojim teritorijem."

Prema Grubišiću, u Sporazumu se jasno iščitava da će Slovenija dobiti vezu prema otvorenom moru, što je "naredba arbitražnog tijela". "Ovo je prijedlog koji ponižava Hrvatsku", rekao je Grubišić.

"Ovaj sporazum ima dalekosežne posljedice po Hrvatsku i zemlje koje je okružuju. Ne moramo pod svaku cijenu ući u EU", rekao je Grubišić i naveo da je Kosor "osmanula hrvatsku javnost tvrdeći da nema kontakta Slovenije s otvorenim morem. "Izdaja iz predumišljaja i s alibijem", nazvao je Grubišić Sporazum.

Kosor izdajnica, Glavaš heroj

Grubišić je zbog svog istupa dobio i opomenu predsjedavajućeg Nevena Mimice, a replicirao mu je i Vladimir Šeks koji kaže kako je Grubišić optužbama za izdaju uvrijedio cijeli hrvatski narod, kao i premijerku. "Tako nešto se u Saboru nikad nije dogodilo", rekao je Šeks.

Grubišiću je uzvratila i sama premijerka Kosor. "Nikad neću prihvatiti da oni koji pregovorima brane nacionalne interese budu proglašeni izdajnicima, a oni koji su osuđeni za ratne zločine i tako osramotili Hrvatsku budu proglašeni herojima", poručila je premijerka HDSSB-ovom zastupniku jasno se referirajući na Branimira Glavaša.

Vladimir Šeks: Nema trgovine teritorijem

U svojoj raspravi zastupnik HDZ-a Vladimir Šeks je uvjeravao zastupnike kako je sporazum dobar za interese Hrvatske. "O njegovoj ratifikaciji ćemo još raspravljati", najavio je.

"Sporazum nije trgovina hrvatskim teritorijem, niti instrument kojim će se on predati u ruke arbitražnih sudaca, a koji će ga onda predati drugoj državi.", naglasio je Šeks na kraju svoje rasprave.

Jandroković: SDP obmanjuje javnost, arbitražni sporazum nije isti kao i sporazum Račan - Drnovšek

"Arbitražni sporazum nije isti kao sporazum Račan - Drnovšek. To jednostavno nije točno i ta poruka mora doći do građana", replicirao je ministar vanjskih poslova SDP-ovom zastupniku Ivicu Pančiću koji je, poput brojnih drugih oporbenih političara, usporedio HDZ-ov arbitražni sporazum s dogovorom koji je postignut još 2001. godine i koji je HDZ tada prozivao kao izdaju hrvatskih nacionalnih interesa.

"Taj je sporazum konačno definirao granicu i to ne na temelju međunarodnog prava već na temelju političkog dogovora. Ovaj će dogovor omogućiti da se osnuje međunarodno tijelo, arbitražni sud koji će odrediti granicu", rekao je Jandroković i "zamolio" kolege iz SDP-a da ne obmanjuju javnost zbog "vlastite grižnje savjesti".

Jandroković je oštro reagirao i na izlaganje Ingrid Antičević Marinović jer mu je zasmetalo što je SDP-ova zastupnica premijerku Kosor optužila da laže. "To nije primjereno i mislim da ne priliči ovom domu", rekao je Jandroković i zatražio od predsjedavajućeg da zaštiti dignitet Vlade i premijerke Kosor. Jandroković se opet pozvao na sporazum Račan - Drnovšek kojim je, kako kaže, bilo predviđeno da se Sloveniji pokloni 113 kilometara kvadratnih hrvatskog mora zajedno s morskim dnom.

"Nije točno da su ti sporazumi isti. Citirat ću jednog našeg uglednog stručnjaka (Davorin Rudolf op.a.) koji tvrdi da je ovo gore od onog što je Račan pokušavao dogovoriti s drugom stranom", odgovorio je Pančić dodavši da trebamo "ostaviti vremena da vidimo kakvo je sjeme HDZ posijao".

Dok u Saboru traje paljba po sporazumu sa Slovenijom, Kosorica se Swobodi hvali svojim diplomatskim uspjehom

Nakon što se obratila zastupnicima u Hrvatskom saboru, premijerka Kosor vratila se u Banske dvore gdje je ugostila Hannesa Swobodu, izvjestitelju za Republiku Hrvatsku u Europskoj komisiji. Iz Ureda premijerke priopćeno je da je Kosor čestitala Swobodi što je ponovno izabran na tu funkciju, zahvalila mu se na potpori i "izrazila zadovoljstvo" deblokadom pregovora s Europskom unijom, te obavijestila Swobodu o dogovoru s Pahorom. Swoboda je, tvrdi se u Vladinom priopćenju, dao "punu potporu premijerki Kosor u njenim nastojanjima u približavanju Hrvatske Europskoj uniji" i čestitao joj na dogovoru s Pahorom.

Pahor: Ovaj tjedan će biti ključan za rješavanje spora

Arbitražni sporazum nastavlja podizati prašinu i u Sloveniji gdje je Borut Pahor danas izjavio kako je siguran da će ovaj tjedan biti ključan za rješavanje graničnog spora. "Vjerujem da će uskoro biti ispunjeni svi uvjeti da se sporazum potpiše", kaže Pahor koji danas zasigurno drži barem jedno oko na zbivanja u Hrvatskom saboru.

Pahor vjeruje da će u Sloveniji sve nejasnoće oko sporazuma biti riješene nakon njegovog sastanka s parlamentarnim odborom za vanjsku politiku i oporbenim čelnicima, te naglašava da će sve ovisiti o odluci Hrvatskog sabora. Pahor je još jednom izrazio potporu Jadranki Kosor s kojom je, kako kaže, uvijek imao dobre odnose u pregovorima, ali je također ponovio kako neće prihvatiti jednostranu hrvatsku izjavu o neprejudiciranju granice. "Takva izjava može imati političko, ali ne i pravno značenje", kaže Pahor.

Teritorij za Europsku uniju

Podsjetimo, kako smo do sada pisali, svima je misao ista, Hrvatska ne bi smjela prodavati vlastiti teritorij kako bi ušla u Europsku uniju, a poručuju kako ova ni bilo koja druga Vlada nema mandat za tako nešto. Ukoliko danas u Saboru prođe Sporazum,

"medijskom zagrijavanju" današnje saborske rasprave HDZ je poručio kako Sporazum nije sporan te da nema prodaje teritorija kao i to da će im biti potrebna obična većina "za prolaz". Koalicijski partneri HDZ-a odnosno HSS kao i HSLS čini se da će kao i do sada pratiti Jadranku Kosor. Uostalom HSS-u to neće biti pretjerano teško jer su se u korist HDZ-a odrekli i svog stranačkog programa u kojem je stajao ZERP.

HNS uvjetno, SDP nejasan

Narodnjaci preko Vesne Pusić i Radimira Čačića poručuju kako će uvjetno pristati na Sporazum i to ako Hrvatska bude imala pravo veta za izbor arbitražne komisije. Jedino se za sada ne zna kako će u Saboru reagirati SDP. Zoran Milanović prvo je odbio Sporazum, zatim je rekao da će pričekati predsjednika Mesića, a nakon što je s Pantovčaka rečeno da bi bilo dobro da Sporazum prihvatimo jer nam opet prijeti blokada, SDP se povukao. Naime, prema njima sporazum Kosor-Pahor umnogo je gori od Račan-Drnovšek, a od HDZ-a traže i ispriku za višegodišnja muljanja oko Sporazuma sa Slovencima. Milanović je danas također kazao kako o podršci ne može biti govora ukoliko unaprijed ne budu poznata imena među kojima će se birati arbitri.

Isto tako ne treba zaboraviti ni opasku nezavisnog zastupnika Dragutina Lesara koji tvrdi da se odluka o sporazumu o arbitraži sa Slovenijom nije trebala naći su Saboru jer je riječ o međunarodnom ugovoru.

Nije se trebalo naći u Saboru

Sabor može donijeti, tvrdi Lesar, "mišljenje", "preporuku", "zaključak", ali ne i Odluku o davanju suglasnosti kao pravni akt. Dokaz za tu tvrdnju je i činjenica da u preambuli predložene odluke Sporazuma sa Slovencima nije navedena ni jedna odredba Ustava ili nekog zakona iz koje Sabor crpi ovlasti za ovu odluku.

Isto tako Lesar je uvjeren da se Kosor odlučila na Sabor samo kako bi imala političku zaštitu u slučaju da baš sve i ne bude kako treba te da dođe u opasnost kako svojevremeno Ivica Račan zbog sporazuma s Drnovšekom.

Pročitajte više