Hrvatski sabor prihvatio Plan usklađivanja zakona s propisima EU za 2006.

Hrvatski sabor danas je za 2006. prihvatio Plan usklađivanja hrvatskoga zakonodavstva s pravnom stečevinom EU po kojemu bi se u ovoj godini trebalo uskladiti 59 zakona i 158 propisa.

Dinamika usklađivanja ovisit će o tijeku 'screeninga', odnosno analize koliko su hrvatski propisi usklađeni s onima u EU, dok bi se za implementaciju tih zakona iz državnog proračuna od 2006. do 2008. trebalo izdvojiti 6,6 milijardi kuna.

Sabor je prihvatio i Komunikacijsku strategiju za informiranje hrvatske javnosti o EU i pripremama za članstvo, koja bi trebala osigurati pravovremeno informiranje građana o EU i dati im objektivnu sliku te što ih očekuje od članstva u Uniji.

Zastupnici su ratificirali Sporazum s BiH na temelju kojega se Hrvatska obvezuje skrbiti o ratnim invalidima i članovima obitelji poginulih pripadnika HVO-a.

Hrvatska se sporazumom obvezuje da će do kraja ove godine zbrinuti 850 obitelji poginulih pripadnika HVO-a, a u iduće dvije godine oko 4000 ratnih invalida kojima do sada nije bio riješen status.

Po zakonu koji je u BiH na snazi od 1. siječnja, ta će država ratnim stradalnicima isplaćivati mjesečne invalidnine od oko 50 konvertibilnih maraka, a Hrvatska će im isplaćivati razliku do prosječne mirovine ratnog vojnog invalida u Hrvatskoj, koja iznosi oko 5000 kuna.

Sabor je ratificirao i Sporazum o konsolidaciji duga s Italijom, a riječ je o dugu prema Italiji kao članici Pariškog kluba.

Potvrđen je i Ugovor o jamstvu između Hrvatske i Europske investicijske banke za izgradnju splitske obilaznice - iznos zajma je 60 milijuna eura kojim će Europska investicijska banka sufinancirati projekt, vrijedan ukupno 203 milijuna eura.

Sabor je ratificirao i Protokol 14 uz Europsku konvenciju o ljudskim pravima iz 1953. kojim se predlaže uvođenje suca pojedinca te osnaživanje uloge odbora i vijeća Suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Sabor je zaključio današnji i ovotjedni rad, a 18. sjednicu nastavlja idući tjedan, i to danas započetom raspravom o Vladinom prijedlogu izmjena Zakona o izborima za predstavnička tijela lokalne i područne samouprave.

(Hina) xtr/xibob ysšh

Pročitajte više