Hrvatski Sabor sutra počinje redovno godišnje zasjedanje

NAKON zimske stanke, Hrvatski sabor , sutra počinje redovno godišnje zasjedanje i 29. sjednicu.

Sjednica, koja bi trebala trajati tri tjedna (od 22. siječnja do 7. veljače), počet će uobičajenim ´aktualnim prijepodnevom´ u kojemu će zastupnici propitivati članove Vlade o najakutalnijim političkim i drugim temama.

U tri tjedna zastupnici bi trebali raspraviti 55 točaka, među kojima i izvješće o reviziji pretvorbe i privatizacije.

Revizija dosad provedena u 242 tvrtke pokazala je vrlo nepovoljne rezultate - smanjena je vrijednost kapitala analiziranih tvrtki, smanjen je broj zasposlenih, povećan broj stečajeva.

Sabor bi trebao prihvatiti izmjene u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama kojima se predviđa drastično povećanje kazni za teže prometne prekršaje, zabrana korištenja mobitela u vožnji itd.

Na prvoj sjednici u 2003. Sabor bi trebao donijeti zakon o strancima, novi zakon o nasljeđivanju te zakon o civilnoj službi.

U prvom će se čitanju pred zastupnicima naći prijedlog novog ´obiteljskog zakona´ po kojemu bi se odredbe o izvanbračnoj zajednici primjenjivale i na izvabračnu zajednicu osoba istoga spola kad se radi o uzdržavanju i imovinskim odnosima.

U prvom je saborskom čitanju i zakonski prijedlog o zaštiti od nasilja u obitelji, kao i prijedlog zakona o zaštiti potrošača.

Redovno proljetno-ljetno zasjedanje Hrvatskoga Sabora počinje 15. siječnja i završava 15. srpnja.

Pročitajte više