hrvatski sabor: utvrđen novi prijedlog sastava povjerenstva za sukob interesa

Odbor za izbor i imenovanja Hrvatskog sabora utvrdio je danas većinom glasova novi prijedlog imenovanja šest od sedam članova Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa.

Odbor će Saboru predložiti da u Povjerenstvo iz redova vladajuće većine izabere Mariju Bajt (HDZ) i Đurđu Adlešić (HSLS), iz redova oporbe Antuna Kapraljevića (HNS), te vanjske članove Željka Horvatića, Davora Derenčinovića i Petra Mariju Radelja.

Potonji je u Povjerenstvo imenovan umjesto Josipa Kregara, koji je najavio da neće sudjelovati u radu Povjerenstva, ako se oko njegova sastava ne postigne konsenzus.

Budući da je SDP povukao prijedlog da se u Povjerenstvo izabere Milanka Opačić, jedno je mjesto u Povjerenstvu ostalo nepopunjeno, a predsjednik Odbora Branimir Glavaš oporbu je pozvao da se dogovori oko svog člana.

Za novi prijedlog sastava Povjerenstva glasovalo je osam članova Odbora, iz HDZ-a i HNS-a, a usprotivili su mu se zastupnici SDP-a, HSS-a i HSP-a.

Prijedlog većine oporbenih stranaka, koji su podržali i SDSS i HSU, a po kojem su u Povjerenstvu trebali sjediti Tonči Tadić (HSP) i Milanka Opačić (SDP) oporba je povukla, nezadovoljna činjenicom da parlamentarna većina odlučuje o oporbenim članovima Povjerenstva.

Željka Antunović (SDP) upozorila je da su principi podjele mjesta u saborskim radnim tijelima dogovoreni ranije, te da to što oporba nije usuglasila jedinstven prijedlog svojih članova u Povjerenstvu ne bi smjelo biti razlogom da o oporbenim članovima na koncu odluči većina.

Složila se sa stavom HDZ-a da izostanak podrške oporbenim kandidatima nije kršenje zakona, ocjenjujući da je riječ o kršenju parlamentarne prakse i dobrih običaja.

Miroslav Rožić (HSP) ocijenio je da je riječ o opasnom političkom presedanu u kojem većina odlučuje o imenima kandidata iz oporbe.

"Učinjeno je to samo jednom, kad je parlamentarna većina, u prošlom sazivu Sabora, odbila imenovati Ivića Pašalića u Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, no uvođenje takvih izuzetaka u parlamentarnu praksu loše je i opasno, pogotovo u tako osjetljivim pitanjima kakvo je osnivanje prvoga etičkog povjerenstva u Hrvatskom saboru", ocijenio je Rožić.

Branimir Glavaš ocijenio je pak da je većina učinila maksimalan ustupak oporbi, podsjetivši da je zakon donio bivši saziv Sabora, te da je tadašnja parlamentarna većina mogla odlučiti i o sastavu Povjerenstva.

(Hina) ibob sšh

Pročitajte više