Hrvatski seljački savez: Seljačke udruge nitko ništa ne pita

PREDSJEDNIK Hrvatskog seljačkog saveza Darko Grivičić prozvao je danas mjerodavne zbog toga što nisu razgovarali s predstavnicima seljačkih udruga iako se smanjuju prava seljaka u otkupu pšenice.

Ove godine suočeni smo sa činjenicom da nemamo s kim razgovarati, rekao je Grivičić novinarima u Hrvatskom saboru, na konferenciji za novinare koju je o žetvi 2004. održao Klub zastupnika Hrvatske seljačke stranke.

Grivičić je ustvrdio da je današnjim sastankom s udrugama resorni ministar poljoprivrede Petar Čobanković od "udruga napravio bedake".

Ministar je čak i novinarima prije otkrio model otkupa, izjavio je predsjednik Hravtskog seljačkog saveza, držeći da je ovogodišnji model za seljake nepovoljniji od prošlogodišnjeg, jer će dobiti manje poticaje, a država im neće naknaditi troškove od tuče i poplava, kao što je prošle godine učinila za štete od suše.

Saborski zastupnik Hrvatske seljačke stranke Ivan Kolar pozvao je seljake da pšenicu isključivo prodaju državnim robnim zalihama, da ne idu u poslove s privatnicima i polu-privatnicima jer, upozorio je, nitko im ne jamči plaćanje.

Kolar je također ustvrdio da "za sada nitko živ, pa ni ministar", ne zna u kojim će silosima i tko skladištiti pšenicu, tko će osigurati novce za skladištenje itd.

Grivičić je procijenio da bi se moglo dogoditi da ove godine Hrvatska uveze poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti dvije milijarde dolara, umjesto milijardu, koliko je uvezla u prošloj godini.

Govoreći o kukuruzu zasijanom sjemenom koje sadrži genetski modificirane organizme (GMO), Kolar i Grivičić tvrde da se s njim nešto može učiniti samo u idućih nekoliko dana, dok se ne izmetliči i postane sposoban kontaminirati okoliš.

Naime, dvije tisuće hektara, ako je dobro raspoređeno, može kontaminirati cijelu Hrvatsku, tvrde HSS-ovci, koji nemaju pouzdanih podataka gdje je sve GMO kukuruz zasijan.

Hrvatska seljačka stranka, naime, predlaže da se utvrdi koje su površine zasijane tim sjemenom, da se taj kukuruz na vrijeme uništi, a da država plati štetu seljacima, s tim da je naplati uvoznicima i distributerima zagađenog sjemena.

Pročitajte više