Hrvatski vojnici odlaze u vojnu misiju u Libiju?

MINISTRI vanjskih poslova Europske unije dogovorili su u utorak u Luksemburgu provedbu embarga na plin i naftu protiv režima Moamera Gadafija.

Na listu sankcioniranih stavljene su i one energetske tvrtke koje financiraju Gadafijev režim. 27 zemalja članica EU već su uvele sankcije protiv prve libijske naftne grupacije NOC, kao i protiv četiriju njezinih podružnica.

"Na listu smo stavili još 26 poduzeća iz energetskog sektora", kazao je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle dodajući kako je to još jedan korak ka zatvaranju svih financijskih pipa Gadafijevog režima. Oštre naftne sankcije dolaze nakon što je Gadafijevim suradnicima zabranjeno putovanje i nakon zamrzavanja svih financijskih sredstava koje je već nametnuo Bruxelles.

Hrvatski vojnici u Libiji u okviru Nordijske borbene skupine?


U međuvremenu, ministri vanjskih poslova odobrili su vojnu misiju EUFOR Libija sa zadaćom podupiranja humanitarne pomoći po načelu nepristranosti i neutralnosti. Operativno zapovjedništvo misije bit će u Rimu, a hrvatski bi vojnici mogli sudjelovati u okviru Nordijske borbene skupine. Iz Ujedinjenih naroda rečeno je kako za sada nije potrebna vojna misija kako bi se Libijce opskrbilo humanitarnom pomoći.

Francuska i Velika Britanija: Intenzivirati zračne napade!

Francuska i Velika Britanija oštro su kritizirale NATO zbog nedostatka strategije uništenja Gadafijevog teškog naoružanja te pozivaju na intenziviranje zračnih napada. No, ostali su ministri vanjskih poslova iskazali skeptičnost prema tom prijedlogu. "Nikad se nije očekivalo da će NATO-ova zračna akcija riješiti problem", kazao je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt. "Politički proces je imperativ", dodao je.

"Nećemo dočekati vojno rješenje u Libiji", složio se s njim njemački ministar Westerwelle: "Umjesto toga, trebamo političko rješenje. A za to trebamo dijalog. Dijalog primarno mora biti organiziran i poduprt između najvažnijih stranaka u zemlji", istaknuo je.

Pročitajte više