Hrvatsko društvo skladatelja dodijelilo godišnje nagrade i predstavilo cd iz serije "Riznica hrvatske glazbe"

Hrvatsko društvo skladatelja (HDS) dodijelilo je godišnje nagrade i predstavilo prvi CD iz serije "Riznica hrvatske glazbe" s djelima Borisa Papandopula "Kvintet za klarinet i gudački kvartet" i "Peti gudački kvartet", koja izvode talijanski klarinetist Sergio Delmastro i Zagrebački kvartet, priopćeno je danas iz HDSa.

Na svečanosti održanoj jučer u dvorani HDS-a godišnje nagrade Društva skladatelja uručio je njegov predsjednik Pero Gotovac.

Nagradu "Boris Papandopulo" dobio je Berislav Šipuš za skladbu "... e sarai sola sul lago..." za simfonijski orkestar iz 2002., koju je ujesen te godine u Ljubljani praizvela Slovenska filharmonija, pod vodstvom dirigenta Marka Letonje, ponovivši je dan nakon praizvedbe i u KD "Vatroslava Lisinskoga" u Zagrebu.

Nagradu "Josip Andreis" dobila je Vedrana Milin-Ćurin za knjigu "Pjevanje na otoku Murteru", u izdanju splitske Umjetničke akademije iz 2002., a koja je rezultat znanstvenog istraživanja splitske muzikologinje.

Zagrebački kvartet dobitnik je nagrade "Vatroslav Lisinski". Kako se, uz ostalo, ističe u obrazloženju nagrade, rijetki su oni ansambli čija je dugogodišnja tradicija u velikoj mjeri temeljena upravo na hrvatskom stvaralaštvu, a u slučaju Zagrebačkog kvarteta ta se tradicija mjeri desetljećima - točnije, iduće će godine ansambl obilježiti 85. obljetnicu postojanja.

Nagradu "Milivoj Koerbler" dobio je kantautor Darko Rundek za album Ruke, Menart, 2002.

Nagradom "Miroslav Sedak Benčić" nagrađen je Antun Tomislav Šaban za skladbu No Name Feature za jazz orkestar, praizvedenu 22. ožujka 2002. u Zagrebu na koncertu jazz ciklusa Europske radijske unije, u izvođenju Big Band HRT-a, pod vodstvom Silvija Glojnarića.

Na svečanosti u dvorani HDS-a skladatelj Berislav Šipuš predstavio je CD-a, u nakladi Cantusa, s dva stožerna djela iz komornog djela opusa Borisa Papandopula. "Kvintet za klarinet i gudački kvartet" iz 1940. i "Peti gudački kvartet" iz 1970., skladbe su koje otvaraju novu seriju "Riznica hrvatske glazbe", a koja je zamišljena kao izbor antologijskih djela hrvatske glazbene baštine u tumačenju uglavnom hrvatskih suvremenih izvođača.

Snimka Papandopulovih skladbi koje izvode talijanski klarinetist Sergio Delmastro i članovi Zagrebačkoga kvarteta ostvarena je na koncertu otvaranja ovogodišnjih Osorskih glazbenih večeri, u povodu otkrivanja skladateljove biste u Osoru, rada akademskog kipara Kuzme Kovačića, priopćeno je, uz ostalo, iz HDS-a.

(Hina) pp mć

Pročitajte više