Hrvatsko izaslanstvo na godišnjoj skupštini MMF-a i Svjetske banke

IZASLANSTVO Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke predvođeno ministrom financija Matom Crkvencom i guvernerom Željkom Rohatinskim, koje boravi na godišnjoj skupštini Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB) u Dubaiu, u subotu je održalo niz razgovora i bilateralnih susreta, priopćeno je iz Ureda hrvatskog izaslanstva.

Tijekom susreta s Michaelom Depplerom, direktorom Europskog odjela u MMF-u, potvrđena je suglasnost o drugoj provjeri ekonomske i fiskalne politike u okviru ostvarivanja tekućeg Stand-by aranžmana. Ponovno su pozitivno ocijenjeni gospodarski rast, visoka stabilnost, ubrzano zapošljavanje i stabilnost financijskog sustava, s tim da je ukazano na važnost stabiliziranja deficita tekućeg računa platne bilance, odnosno inozemnog duga.

U razgovoru s potpredsjednikom Međunarodne banke za obnovu i razvoj Shigeom Katsuom, zaduženim za područje Europe i Centralne Azije, potvrđena je uspješna suradnja i dogovoren novi program suradnje za trogodišnje razdoblje (od 2004-2007) koji će se odnositi na daljnje reforme (socijalnog sektora, pravosuđa itd.), podizanje konkurentnosti, dovršenje procesa privatizacije te suradnju na projektima infrastrukture.

O operativnim aspektima suradnje naše je izaslanstvno razgovaralo s Adom Melkertom, izvršnim direktorom koji zastupa Republiku Hrvatsku u Svjetskoj banci.

Održan je sastanak s Peterom Woickeom, izvršnim direktorom i potpredsjednikom Grupacije Svjetske banke zaduženim za International Finance Corporation (IFC). Razgovarano je o proširenju suradnje s tim da je konkretno dogovoreno da će IFC u kratkom roku donijeti odluku oko dokapitalizacije brodogradilišta Viktor Lenac što je važno za ukupno rješenje brodogradilišta Viktor Lenac, s tim da te odluke moraju donijeti vlasnici, odnosno kreditori. Također je dogovoreno da će IFC kapitalizirati Hrvatsku poštansku banku s 19 posto što će započeti prethodnom analizom financijskog stanja, kao i razmotriti rješenje za Croatia banku.

Nadalje, održan je i sastanak s Motomichijem Ikawom, izvršnim potpredsjednikom agencije Svjetske Banke za potporu obnovi i ekonomskom napretku (Multilateral Investment Gurantee Agency - MIGA) i dogovoreno je da se potpiše ugovor o suradnji s HBOR-om kao podrška aktivnostima HBOR-a u potpori osiguranju, odnosno poticanju izvoza. Bilo je riječi i o pomoći koju će MIGA pružiti Agenciji za promicanje izvoza i ulaganja, te podrški koju će MIGA pružiti hrvatskim kompanijama za širenje u regiji.

Pročitajte više