Hrvatsko "NE" SAD-u

NEIMENOVANI visoki državni službenik izjavio je kako će hrvatska Vlada pokušati uvjeriti Amerikance da ne može potpisati zahtjev za neizručivanje američkih vojnika Stalnom kaznenom sudu. 

Na sinoćnjem sastanku kojeg su predvodili Ivica Račan i Stjepan Mesić dogovoreno je kako će Vlada pokušati tražiti od Amerikanaca da Hrvatska dobije status države-izuzetka, odnosno odgodu donošenja odluke. 

Moguće je da će odgodu tražiti do 2004. godine, kada će Haag prestati s podizanjem novih optužnica protiv građana Hrvatske. Vlada se pita zašto bi Hrvatska morala svoje građane izručivati Haagu, dok bi se Amerikancima sudilo u Americi. To bi, smatra Vlada, bilo u izravnom sukobu s obvezom Hrvatske prema Haagu.

Rok do kojeg se Vlada mora očitovati o potpisivanju tog bilateralnog sporazuma istječe 1. srpnja, kada u SAD-u stupa na snagu Zakon o zaštiti pripadnika oružanih snaga. 

Ako Vlada odluči popustiti Amerikancima, takav potez vjerojatno neće dobro proći u očima hrvatske javnosti, dok bi odbijanje potpisivanja za posljedicu imalo guvitak američke podrške i financijske pomoći.

Hrvatskoj je već najavljeno da će, ako ne potpiše zahtjev, ostati bez 19 milijuna dolara američke vojne pomoći.

Pročitajte više