HRVATSKO ZDRAVLJE ZA EUROPSKU UNIJU

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji Hrvatska je u najboljoj, da tako kažemo, zdravstvenoj skupini od 15 najrazvijenijih zemalja članica Europske Unije (EU).

Danas se kako je već znano rangiraju zemlje prema stupnju ostvarenih ljudskih prava, ulaganja, poslovnog rizika, i tako redom, a sada se, najzad, zemlje rangiraju i s obzirom na ostvareni stupanj zdravlja naroda. U tom pogledu, u obzir se uzimaju indikatori od očekivano trajanje života do indeksa ljudskog razvitka. Svjetska zdravstvena organizacija uvela je jedinstvenu metodu mjerenja zdravlja i upravo je objavila rezultate koji obuhvaćaju 192 države s pet kontinenata, a osobito su povoljni za Hrvatsku. Radi se o grupiranju zemalja u pet vrijednosnih skupina, a na osnovu smrtnosti djece u dobi do šest godina, te muškaraca u dobi od 15 do 29 godina (svi podaci odnose se na 1999. godinu).

Rezultati su vrlo povoljni za hrvatsku, osobito u usporedbi sa deset zemalja koje upravo stupaju u EU, stoji u osvrtu dr. Berislava Skupnjaka, obznanjenom u glasilu Liječničke komore. Hrvatska je ušla u prvu, odnosno, najbolju skupinu, u kojoj se u Europi nalazi 15 zemalja. Hrvatska premašuje neke od zemalja koje će ove godine postati članicama EU - za jedan stupanj Poljsku i Slovačku, za dva stupnja Mađarsku, Latviju, Litvu i Estoniju. U prednosti je i u usporedbi s potencijalnim kandidatima za ulazak u EU - Rumunjskom, Bugarskom i Turskom.

Pribroje li se ovomu neki drugi indikatori zdravstvenog stanja, te funkcioniranja zdravstvenog sustava, onda se dolazi do zaključka da područje hrvatskog zdravlja i zdravstva blizu europskim integracijama odnosno Europskoj Uniji.

(Hina) xdluc ydluc

Pročitajte više