Hrvatskoj ratna odšteta samo ako SRJ bude osuđena za genocid!?

PRAVNI zastupnik SR Jugoslavije pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu Tibor Varadi ocijenio je kako ne vjeruje da će Republika Hrvatska uspjeti naplatiti ratnu štetu od SR Jugoslavije, jer bi SRJ najprije morala biti osuđena za genocid.

´Međunarodni sud pravde nadležan je samo kad je riječ o genocidu. U Hrvatskoj se jesu događale strahote, ali ne vjerujem da se može govoriti o genocidu, a u tom slučaju Međunarodni sud pravde ne bi mogao donijeti takvu odluku´, kazao je Varadi ´Radio Slobodna Europa´, a prenosi ´Beta´.

Ako Međunarodni sud ne donese takvu odluku, Hrvatskoj preostaje mogućnost ili da podigne tužbu pred sudovima u Srbiji, ili da počne političke pregovore o naplati odštete, izjavio je Varadi reagirajući na izjavu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da će Hrvatska tražiti oko 15 milijardi eura ratne odštete.

Osim Varadija, dosad je na Mesićevu izjavu reagirala jedino Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja, koja je u priopćenju ocijenila da je tužba za ratnu odštetu ´direktna posljedica promašene politike DOS-ove vlasti prema Haaškom sudu´, te zaključila da je ´izvjesno da će Vlada Srbije krenuti u novi lov na srpske glave, a Srbiji slijede nova poniženja, novi zahtjevi za ratnu štetu, koju bi trebali isplatiti čelnici DOS-a iz svoga džepa´.

Pročitajte više