Hrvatskom časniku iz BiH za vezu s ICTY-jem dopušten pristup Središnjem arhivu RH

VLASTI Republike Hrvatske dopustile su pristup Središnjem arhivu hrvatskome časniku iz BIH za vezu s ICTY-jem Goranu Mihaljeviću koji po nalogu haškoga tužiteljstva traži dokumentaciju vezanu za slučaj šestorice bivših dužnosnika HercegBosne, potvrdio je u srijedu Mihaljević.

"Već od ponedjeljka moji operativci ulaze u Središnji arhiv Republike Hrvatske", rekao je Mihaljević za Radio Herceg-Bosne.

On je objasnio da će se eventualno pronađena dokumentacija kopirati i dostaviti haškom tužiteljstvu koje je odredilo rok do 30. rujna.

Haška tužiteljica Carla del Ponte traži zapisnike sa sjednica HDZ-a BiH, Vlade Hrvatske Republike Herceg-Bosne i Sabora Herceg-Bosne od travnja 1992. godine do prosinca 1993. godine za suđenje bivšim čelnicima Herceg-Bosne Jadranku Prliću, generalima Slobodanu Praljku i Milivoju Petkoviću, Bruni Stojiću, Valetninu Ćoriću, Berislavu Pušiću. Ti se dokumenti, prema Mihaljevićevim navodima, najvjerojatnije nalaze u arhivima u Zagrebu.

Izaslanstvo hrvatskih dužnosnika iz BiH u petak će se u Zagrebu sastati s voditeljem Ureda za suradnju s haškim sudom hrvatske vlade Jakšom Muljačićem kako bi razgovarali o suradnji oko dostave dokumentacije.

Na pitanje ima li izgleda za puštanje šestorice Hrvata na privremenu slobodu do početka suđenja, Mihaljević je odgovorio kako vjeruje da Raspravno vijeće neće mijenjati prvotnu odluku.

"Ja vjerujem da će šestorica već u rujnu biti puštena na slobodu. Isto vijeće koje je donijelo pozitivan odgovor ne vjerujem da će preinačiti svoju odluku. Ja osobno očekujem da će odluka Raspravnog vijeća broj jedan biti nepromijenjena i da će šestorica biti na slobodi do početak suđenja", rekao je hrvatski časnik iz BiH za vezu s ICTY.

Na sastanku održanom u srijedu u Sarajevu Mihaljević je izvijestio hrvatske dužnosnike - člana predsjedništva BiH Dragana Čovića, ministra sigurnosti i predsjednika HDZ-a BiH Barišu Čolaka, predsjednika Federacije Niku Lozančića i ministricu pravosuđa Federacije BiH Borjanu Krišto o rezultatima dosad prikupljenih dokumenata iz BiH koje traži haški tribunal.

Pročitajte više