Hrvoje Kačić: Postoji li objektivna odgovornost za dužnosnike bivše SFRJ?

HAŠKI sud nije optužio ni jednoga dužnosnika bivše SFRJ i njezine Jugoslavenske narodne armije (JNA) iako je Odbor za vanjsku politiku Hrvatskog sabora prije više od jednog desetljeća predao Vijeću Europe u Strasbourgu dokumentaciju o njihovoj objektivnoj odgovornosti za rat na području bivše Jugoslavije, izjavio je Hrvoje Kačić.

Kačić je, kao predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora, o tome govorio 4. svibnja 1992. na Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, kojoj su, među ostalima, bili nazočni Francois Mitterrand i Sulejman Demirel. Nakon izlaganja dokumente je uručio Vijeću Europe, prisjeća se danas.

Kačić napominje kako je tadašnji načelnik Generalštaba JNA, general Blagoje Adžić, na Vojnoj akademiji u Beogradu 5. srpnja 1991., pred oko 150 visokorangiranih časnika JNA, upozorio svoje oficire da je u Jugoslaviji "višestranačje dovelo narode u sukobe, a na vlasti su rušitelji Jugoslavije koji žele uvesti najgori kapitalizam".

Zato načelnik Generalštaba JNA, general Blagoje Ažić, nalaže svojim podređenim časnicima da "izdajice treba ubiti na licu mjesta bez milosti i razmišljanja."

"Jedinice kojima ćete komandovati moraju do kraja izvršiti dobivene zadatke pa makar izginuli do posljednjega", zapovjedio je Adžić.

Dijelovi Adžićeva izlaganja objavljeni su u dokumentu "Official Report of debates, volumen I., sittings 1. to 8., Strasbourg 1993.", izjavio je Kačić, koji taj dokument donosi u svojoj nedavno objavljenoj knjizi.

Knjigu Hrvoja Kačića "U službi domovine" - Croatia rediviva" objavila je Matica hrvatska, a skraćeno englesko izdanje "Serving my country. Croatia rediviva" objavio je Institut Ivo Pilar 2002.

Kačić u toj knjizi prikazuje hrvatsku borbu za međunarodno priznanje svoje države početkom devedestih godina prošloga stoljeća.

Hrvoje Kačić (1932.) stručnjak za međunarodno pravo predstavljao je Republiku Hrvatsku na nekoliko zasjedanja Konferencije o bivšoj Jugoslaviji u Haagu. Kao predsjednik saborskoga vanjskopolitičkog odbora predvodio je i izaslanstvo u Parlamentu Vijeća Europe.

Pročitajte više