HRW: Amerikanci muče zatvorenike u tajnom zatvoru kod Kabula

SAD OD prošle godine imaju tajni zatvor u Afganistanu gdje muče zatvorenike tako što im ne daju da spavaju, stavljaju ih u okove i dižu na zidove, danima im puštaju glasnu muziku u potpunom mraku podaci su organizacije Human Rights Watch (HRW).

U HRW-ovu izvješću, za koje kažu da se temelji na izjavama nekoliko zatvorenika koje SAD, pod sumnjom da su teroristi, drži u NATO-ovoj bazi u Gunatanamu (Kuba), stoji da se zatvor nalazi nedaleko Kabula.

Prema tom izvješću, zatvorenici se drže u potpunom mraku, pa zatvor zovu "Dark Prison" (Tamni zatvor), podvrgnuti su stalnom mučenju i maltretiranju od američkih i afganistanskih stražara u civilnim odorama, a izosi se i sumnja da zatvorom upravlja CIA.

U HRW-u ističu da nisu izravno razgovarali sa zatvorenicima, jer SAD ne dopuštaju organizacijama za ljudska prava da posjete zatvorenike u Guantanamu i drugim sličnim zatvorima, već da su za njihove izjave doznali od odvjetnika.

HRW smatra da su podaci iz izvješća dovoljni za pokretanje službene istrage.

Cheney za zabranu mučenja zatvorenika, ali upozorava da treba obraniti SAD

Američki potpredsjednik Dick Cheney rekao je jučer da podupire zakonska rješenja kojima bi se zabranilo nehumano tretiranje zatvorenika, ali i istaknuo potrebu da se učini "sve što je nužno" u obrani zemlje.

"Važno je imati na umu da smo u ratu protiv skupine pojedinaca i terorističkih organizacija koje su poubijale tri tisuće nedužnih Amerikanaca 11. rujna, da je za nas važno moći provesti učinkovitu istragu nad tim ljudima kada ih uhitimo", kazao je Cheney u intervjuu televizijskoj kući ABC tijekom posjeta Iraku.


Stao je u obranu svoga neuspješnoga naloga da se CIA izuzme iz zabrane mučenja zatvorenika, što je predložio senator John McCain i prošloga tjedna nevoljko podržao i predsjednik George W. Bush.

"Predsjednik se složio s McCainovim amandmanom, i ja podupirem kompromis", kazao je Cheney.

Upitan jesu li ga pogodila izvješća da su neki zatvorenici umrli od zlostavljanja u američkim zatvorima, Cheney je odgovorio: "Jedna od stvari koja me brine je ta da koliko god smo sve dalje i dalje od 11. rujna i da više nema napada na SAD, čini se da je sve manje brige oko toga da se učini sve što je potrebno u obrani zemlje".

Kritizirao je dvojbe u Kongresu oko toga trebaju li se proširiti mjere iz tzv. Patriotskog zakona donesenog 2001., koji je dao veće zakonske ovlasti policiji i sigurnosnim službama u traganju za teroristima.

U petak je, naime, skupina senatora, uglavnom Demokrata, ali i nekoliko Republikanaca, blokiralo proširenje mjera i zatražilo jaču zaštitu ljudskih prava, što je Bush ocijenio neodgovornim ponašanjem koje može ugroziti ljudske živote.

"Nekako mislim da je dosta ljudi tamo izgubilo osjećaj za hitnost", kazao je Cheney.

"Moramo zadržati sposobnost ove vlade da može obraniti državu. To znači da moramo poduzeti izvanredne mjere, ali to činimo na način koji je u skladu s Ustavom i našim vrijednostima", dodao je američki potpredsjednik.

Foto: Arhiva

Pročitajte više