HRW: Novi slučajevi smrti zatočenika u Afganistanu

NOVI slučajevi smrti zatvorenika otkriveni su u američkim zatvorima u Afganistanu koji pokazuju da američke vlasti i dalje ne uspostavljaju odgovornost za zlostavljanja, upozorila je u ponedjeljak američka organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW).

U otvorenom pismu američkom ministru obrane Donaldu Rumsfeldu, HRW je upozorio na nove slučajeve smrti u Afganistanu i pozvao Rumsfelda da ubrza istragu i progon osoblja i dužnosnika umiješanih u slučajeve zlostavljanja i smrti.

HRW među nove slučajeve navodi slučaj Shera Mohammada Khosta uhićenog u rujnu 2004. u raciji u blizini Khosta, koji je umro sljedećeg dana u američkoj vojnoj bazi.

Spominje se i slučaj Jamala Naseera, vojnika službene afganistanske vojske, koji je navodno ubijen u ožujku 2003. nakon što su američke snage njega i sedmoricu drugih vojnika greškom uhitile i odvele u bazu Gardez gdje su mučeni.

Iz 2002. HRW navodi da su se pojavili novi dokazi o ubojstvu zatvorenika od strane četvorice pripadnika američkog vojnog osoblja u rujnu 2002. ili ranije što bi bio najraniji poznati slučaj smrti zatočenika u američkom zatvoru u Afganistanu.

Do sada je poznato da je šest zatvorenika umrlo u američkom pritvoru u Afganistanu, uključujući četiri poznata slučaja ubojstva. SAD je do sada objavio samo nekoliko kriminalnih istraga oko zlostavljanja i smrti u Afganistanu i javno optužio samo dvije osobe.

HRW kaže da je propuštanje istrage i progona zlostavljanja stvorilo kulturu nekažnjivosti među nekim istražiteljima i vodilo širenju zlostavljanja. Nekoliko vojnih čuvara i istražitelja umiješanih u zlostavljanja u Afganistanu poslani su kasnije na rad u zatvor Abu Ghraib u Iraku, gdje su neki od njih bili umiješani u nova zlostavljanja.

(Hina) xsl ybs

Pročitajte više