HRW: Paravojne postrojbe na jugu Tajlanda čine više štete nego koristi

IZVJEŠĆE Human Rights Watcha kaže da je politika naoružavanja slabo istreniranih paravojnih postrojbi za borbu protiv muslimanskih pobunjenika u Tajlandu dovela do eskalacije sukoba i da je učinila više štete nego koristi.

Yala, Narathiwat i Pattani, tri najjužnije tajlandske provincije, već tri godine (od siječnja 2004.) trpe pobunu muslimanskih ekstremista, a u sukobima njih s vojskom i policijom dosad je poginulo oko 1 900 ljudi. U tim provincijama ima preko 80 posto muslimana, a manje od dvadeset posto budista.

Tajlandska vojno postavljene vlada, koja je došla na vlast nakon državnog udara u rujnu prošle godine, sve više koristi pomoć paravojnih postrojbi u tim provincijama, a to je jako opasno, kaže HRW.

"Seljani u južnom Tajlandu imaju pravo na samoobranu, ali diljem svijeta smo vidjeli primjere u kojima nedisciplinirane paravojne postrojbe krivo koriste oružje i ovlasti i time potiču opaki krug napada iz odmazde protiv civila", rekao je ravnatelj HRW-a za Aziju, Brad Adams.

Vlada je samo u ovoj godini regrutirala 3000 ljudi u 30 odreda vojnih rendžera, paravojnih postrojbi koje bi, po nadama vlade, trebale uvesti red u trima pobunjeničkim provincijama.

Izvješće HRW-a navodi nekoliko slučajeva u kojima su ti rendžeri u nekoliko navrata napali muslimanske civile na osnovu nepotvrđenih sumnji, pri čemu je poginulo bar 10-ak nedužnih civila, među njima studenti i djeca.

"Tajlandske vlasti imaju dužnost discipliniranja i, ako je potrebno, procesuiranja vojnih rendžera i bilo kojih drugih neregularnih snaga koji čine povrede. Slučajevi neopravdanog korištenja vojne sile pokazuju koliko je opasno kad vlada naoružava i na teren postavlja loše trenirane paravojne postrojbe", kaže Adams.

Vojska je izjavila preko svog glasnogovornika kako je svjesna da je situacija nepoželjna, ali da ih je ozbiljnost situacije natjerala na izvanredne mjere, a premijer se ispričao muslimanima zbog neopravdanih napada. 

J.D.

Pročitajte više