HRW traži trenutno razmještanje mirovnih snaga u Liberiji

ZAPADNOAFRIČKE zemlje trebaju odmah rasporediti međunarodne snage u Liberiji, a Sjedinjene Države osigurati logističku potporu i vojnike na terenu, priopćila je u srijedu organizacija za zaštitu ljudskih prava iz New Yorka, Human Rights Watch (HRW).

HRW kaže kako su prekid vatre zaraćenih strana i odlazak predsjednika Charlesa Taylora poželjni ciljevi, ali da je stanje suviše opasno da bi međunarodne snage na to čekale. Raspoređivanje međunarodnih snaga ne bi trebalo čekati niti mandat Ujedinjenih naroda, mada bi on trebao biti dan što je prije moguće.

"Svaki dan donosi samo više poginulih i ranjenih u Liberiji", rekao je izvršni direktor afričkog odjela HRW-a Peter Takirambudde. "Vrijeme za retoriku je prošlo. Vojnici trebaju biti na terenu što je prije moguće".

Najnoviji napad pobunjenika na glavni gard Monroviju ostavio je iza sebe stotine mrtvih civila.

HRW kaže da bi međunarodne snage trebale osigurati red i zakon u Monroviji, zaštiti civile od napada pobunjenika i vladinih snaga i omogućiti humanitarnu pomoć civilnom stanovništvu.

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih zemalja (ECOWAS) još je daleko od obećanog raspoređivanja mirovnih snaga u Liberiji, a Sjedinjene Države još nisu donijele odluku i razmatraju da li poslati borbene ili samo potporne postrojbe u tu zemlju kako bi se okončao 13-godišnji građanski rat.

Sudjelovanje Sjedinjenih Država ne bi se smjelo ograničiti na logističku potporu nego uključiti i nazočnost na terenu, rekao je HRW. Organizacija smatra da bi nazočnost američkih vojnika pomogla osigurati učinkovitost raspoređivanja snaga i ohrabrila druge zemlje da sudjeluju u mirovnim snagama koje će konačno dobiti UN-ov mandat.

Pročitajte više