HSLS i LS traže neposredan izbor gradonačelnika

Čelnici klubova HSLSa i LSa u Hrvatskom saboru najavili su danas da će zajednički inicirati izmjene izbornog zakonodavstva kako bi osigurali neposredan izbor načelnika općina, gradonačelnika i župana već na predstojećim lokalnim izborima u svibnju.

HSLS-ovci Đurđa Adlešić i Ivan Čehok ocijenili su kako bi nepoosredni izbori doveli i do neposredne političke odgovornosti gradonačelnika, a njima bi se, kažu, izbjeglo dirigiranje lokalnih koalicija i politička trgovina iz stranačkih središnjica u Zagrebu.

Vladino pojašnjenje da je izborni zakon nemoguće promijeniti u tako kratkom roku čelnici dvaju klubova odbacuju.

"U samo jednom mandatu triput smo mijenjali Ustav", podsjetila je Adlešić, naglašavajući kako je "nedopustivo da se komunalnim problemima upravlja iz Zagreba".

Čehok je podsjetio da je neposredan izbor gradonačelnika praksa u velikoj većini europskih zemalja, a neposredno ih, kaže, biraju čak i u Republici Srpskoj, koja je svoje zakonodavstvo uspjela prilagoditi u svega tri mjeseca.

Neposredan izbor bi, smatraju u HSLS-u i LS-u, ohrabrio građane da iziđu na izbore te da se i sami kandidiraju.

Predsjednik LS-ova kluba Zlatko Kramarić neprimjerenim smatra i to što hrvatsko zakonodavstvo jednako tretira sve gradove, neovisno o njihovoj veličini.

Najavio je da će LS stoga u saborsku proceduru uskoro uputiti i prijedlog zakona o velikim gradovima.

(Hina) xibob yaz

Pročitajte više