HSLS traži odgodu primjene novih standarda pri otkupu mlijeka

Saborski zastupnici HSLSa zatražili su na današnjoj konferenciji za novinare da se za godinu dana produlji rok za prilagodbu novom načinu obračuna i otkupa mlijeka.

Seljaci su nezadovoljni jer su po novom sustavu dobili trećinu novca manje nego prije, zbog visokih kriterija koje je postavio Hrvatski selekcijski centrar (HSSC), kažu zastupnici HSLS-a.

Ocijenivši da će novi način poticaja i otkupa mlijeka najviše pogoditi male proizvođače, HSLS traži da se seljacima ostavi godina dana za prilagodbu novim standardima i za dodatnu edukaciju.

Isplata novčanih poticaja po novom sustavu za isporučene količine mlijeka za siječanj 2003. godine počela je prvog ožujka. Obračun novčanog pticaja radi Hrvatski selekcijski centar (HSSC) na temelju podataka o isporučenom mlijeku te podataka o utvrđenoj kvaliteti mlijeka iz Središnjeg laboratorija za kontrolu mlijeka u Križevcima.

Đurđa Adlešić upozorila je da su postavljeni visoki europski kriteriji za otkup mlijeka, a da pritom hrvatskim seljacima nije ostavljeno dovoljno vremena da im se prilagode.

Rezultat tako nagle promjene pri otkupu mogao bi biti povećan uvoz mlijeka, nezadovoljan seljak i prodaja stočnog fonda, upozorila je Adlešić.

Po novim propisima, mlijeko ispod 3,7 posto mliječne masti ne može ući u sustav premija. Kako je postotak mlijeka koje zadovoljava taj kriterij relativno mali, pa proizvodnja mlijeka za mnoge proizvođače poskupljuje, udruge seljaka i proizvođača mlijeka već su nekoliko puta iznijele zahtjev za odgodom primjene novih propisa.

Pročitajte više