HSP: ekološki dio hrvatskog pojasa na Jadranu treba odmah aktivirati

Saborski Klub HSPa najavio je danas da će, čim Italija ispuni svoju najavu i proglasi ekološki pojas na Jadranu, u saborsku proceduru uputiti izmjene Odluke o proglašenju hrvatskog ekološkoribolovnog pojasa po kojima bi odmah na snagu stupile sve odredbe koje se odnose na ekološki dio tog pojasa.

To je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru najavio HSP-ovac Tonči Tadić, ocijenivši da je Hrvatska pogriješila što odgodom proglašenja pojasa za članice EU nije počela primjenjivati odredbe koje se odnose na ekološki dio pojasa (kontrola plovidbe, zaštita mora).

"Nitko nikada ne odgađa cijeli pojas, Hrvatska je trebala proglasiti pojas i dati poček od godinu ili dvije za ribolovni dio, a ekološki dio početi primjenjivati odmah", rekao je Tadić.

Istaknuo je da će Talijani svoj pojas proglasiti jednostrano, te se stoga, kaže, pokazalo da se Hrvatsku neopravdano strašilo kako po međunarodnim propisima nema pravo jednostrano proglasiti svoj pojas.

Kao mogući problem naveo je pitanje razgraničenja između hrvatske i talijanske jurisdikcije na Jadranu, jer je Italija, tvrdi, nekim potezima dala do znanja da se ne misli držati sporazuma o razgraničenju na moru koji su Italija i bivša SFRJ potpisale 1968., a koji je, ističe Tadić, još na snazi.

Po tom sporazumu, dodaje, kao granica je definirana crta sredine na Jadranu kojom je morsko dno podijeljeno na jugoslavenski (danas hrvatski) i talijanski epikontinentalni pojas.

Takvo razgraničenje, tvrdi Tadić, potvrđuje i Konvencija o pravu mora, propisujući da se, ako između zainteresiranih strana postoji sporazum, razgraničenje na moru mora provesti po tom sporazumu.

Najave da će i Slovenija proglasiti svoj pojas na Jadranu ocijenio je "potpunim besmislicama", jer slovenske teritorijalne vode ne dolaze do međunarodnih voda, pa stoga, kaže, Slovenija ni na koji način ne može sudjelovati u podjeli Jadrana na epikontinentalne i gospodarske pojase.

"Slovenska diplomacija našla se zatečenom zbog našeg i talijanskog pojasa i po svaku cijenu žele ući u igru, iako po međunarodnom pravu mora na to nemaju nikakvo pravo. Svi slovenski zahtjevi su potpuno neutemeljeni i izlaze iz okvira međunarodnog prava", ustvrdio je Tadić.

(Hina) xtr yaz

Pročitajte više