HSP novi Sanaderov partner?

HSP ĆE najvjerojatnije postati novi partner HDZ-a u Saboru. Suradnjom sa Đapićevom strankom premijer Sanader pokušava učvrstiti parlamentarnu većinu i osigurati se od iznenađenja koja mu priređuju HSLS, SDSS i nacionalne manjine. Pravaši za uzvrat traže ministarsko mjesto.

Prema informacijama do kojih je došao Jutarnji list, predsjednik HSP-a Anto Đapić za sebe će tražiti mjesto ministra obrane ili unutarnjih poslova, a za saborskog zastupnika Peru Kovačevića mjesto šefa neke obavještajne agencije.

Đapić nije želio potvrditi niti demantirati moguću suradnju s HDZ-om, dok je Kovačević diplomatski odgovorio da su za HSP sada prioritet lokalni izbori i da do tada neće ići u nove kombinacije.

Moguća suradnja s HDZ-om podijelila je Đapićevu stranku. Navodno bi Đapić i Kovačević željeli ući u Sanaderovu Vladu, dok Tadić i Rožić smatraju da nije vrijeme za to.

U HDZ-u su mišljenja da je suradnja s HSP-om u ovom trenutku moguća. Vjeruju da se situacija promijenila, te da međunarodna zajednica, koja je nakon parlamentarnih izbora bila protiv ulaska HSP-a u vlast, sada stvari gleda drugačije.

Ponašanje HDZ-ovih partnera HSLS-a, SDSS-a i nacionalnih manjina, posebno njihove poruke nakon prvog kruga predsjedničkih izbora, bile su kap koja je prelila čašu. U izbornoj noći Milorad Pupovac i Šemso Tanković, koji su na temelju ugovora s HDZ-om za svoje birače izborili niz pogodnosti, Sanadera su iznenadili istupima u Mesićevom stožeru.

Grupa HDZ-ovaca tvrdi da vladajuća stranka želi provesti promjene po pitanju partnera u Vladi, pa makar se morali održati novi izbori. Sanader bi za poteze oko promjene partnera imao potporu stranke.

Pročitajte više