HSP: Vladin amandman na zakon o sprječavanju sukoba interesa je licemjeran

HSP-ovi saborski zastupnici Miroslav Rožić i Tonči Tadić ponovili su danas kako je licemjeran Vladin amandman na Zakon o sprječavanju sukoba interesa, po kojemu vlasnici manje od 25 posto dionica jednog poduzeća pri preuzimanju državne dužnosti vlasnička prava ne moraju prenijeti na drugu osobu.

Najlicemjernije je, po Tadiću, obrazloženje da bi obveza prijenosa vlasničkih prava braniteljima i drugim malim dioničarima otežala stupanje na državnu dužnost.

Pravaši zato nude besplatne pravne savjete svim braniteljima i drugim malim dioničarima koji namjeravaju postati državnim dužnosnicima, ističući da je takve dužnosnike moguće prebrojati na prste.

HSP-u smeta i što je Zakon proširen na sprječavanje sukoba interesa na lokalnoj razini, što će, smatraju, Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa zagušiti slučajevima nelegitimnog zakupa prodajnih mjesta na tržnicama.

Stranački će klub stoga u saborsku proceduru uputiti prijedlog dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim bi se u svakoj županiji osnovalo povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, najavili su HSP-ovci.

Tadić je upozorio da je Vlada na posljednju sjednicu ovoga saziva Sabora, uputila niz krucijalnih zakonskih prijedloga, čije se donošenje predlaže "u pet do dvanaest", u hitnom postupku.

Jedan od takvih zakona, po Tadiću, je i Konačni prijedlog zakona o nuklearnoj sigurnosti, kojemu je namjera osnovati Komisiju za nuklearnu sigurnost.

Tadiću smeta što se predlaže da tu komisiju Sabor imenuje na prijedlog Vlade. Osnovna uloga Komisije trebala bi biti nadziranje rada Vlade u donošenju odluka koje bi mogle ugroziti nuklearnu sigurnost države, kakve su, primjerice, odluke o uplovljavanju nuklearnih podmornica u hrvatske teritorijalne vode.

HSP zato predlaže da članove te komisije, umjesto Vlade, predlaže Predsjednik Republike, za što su zatražili i podršku hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.

Pročitajte više