hsp za odavanje počasti žrtvama jazovke uoči majčina dana, umjesto 22. lipnja

Hrvatska stranka prava (HSP) ove će godine pokrenuti akciju da se počast žrtvama Jazovke i drugih masovnih grobnica u Hrvatskoj, umjesto 22. lipnja, odaje dan uoči Majčina dana, najavio je danas predsjednik stranke Anto Đapić.

Pravaši smatraju da je 22. lipnja neprikladan datum za spomen na žrtve poraća, budući da se na taj datum slavi Dan antifašizma.

HSP će, stoga, u suradnji s Udrugom dragovoljaca HOS-a, ove godine organizirati misu zadušnicu i pohod Jazovki 8. svibnja, a namjera akcije je da se spomen na žrtve Jazovke ubuduće obilježava uoči Majčina dana, druge nedjelje u svibnju.

Od Predsjedništva Sabora HSP traži da kao prvu točku u dnevni red iduće saborske sjednice uvrsti odnose s Haškim sudom, te da se u okviru te točke raspravlja o optužnicama protiv generala Ante Gotovine, Mladena Markača, Ivana Čermaka te protiv šestorice Hrvata iz BiH.

Đapić je, na konferenciji za novinare, naglasio kako HSP neće pristati na novu odgodu rasprave o odnosima s Haagom, jer smatra da nakon odbijanja haškog Sudskog vijeća da Čermaku i Markaču dopusti da se brane sa slobode za odgodu rasprave više nema argumenata.

Zamoljen da komentira izjavu premijera Ive Sanadera da je uvjeren da će Markač i Čermak nakon razgovora s Tužiteljstvom biti pušteni da se brane sa slobode, Đapić je kazao kako u tu mogućnost ne vjeruje.

"Govorili su oni i da su gotovo sigurni da će generali u Hrvatskoj biti do Uskrsa, ali ništa od toga", kazao je Đapić, ocjenjujući da bi razgovor s Tužiteljstvom narušio prava dvojice optuženika.

Najavio je da će HSP inzistirati na zaključcima o Haagu kakve je predložio saborskoj radnoj skupini, a kojima bi se Vladu obvezalo na konkretne akcije prema Vijeću sigurnosti UN-a.

Đapić je najavio i HSP-ov prijedlog izmjena Zakona o vlasništvu, kojim bi se onemogućila prodaja otoka s pomorskim dobrom, upozoravajući da su do sada prodana četiri otoka, a za kupnju je, kaže sve više zainteresiranih pojedinaca i grupa s nejasnim porijeklom kapitala.

Kazao je da će HSP i dalje inzistirati da nedjelja bude neradni dan, te da će u saborsku proceduru uputiti nove izmjene Zakona o trgovini, kojima bi se ta problematika uredila po njemačkom i austrijskom modelu, bez kršenja građanskih prava i narušavanja tržišne utakmice.

Izrazio je zabrinutost zbog najava ministra obrane Berislava Rončevića o odustajanju od proizvodnje hrvatskog tenka. Takav potez značio bi još jedan udarac na gospodarstvo u Slavoniji, jer bi teško pogodilo brodsku tvrtku "Đuro Đaković".

HSP-ov zastupnik u Saboru Pero Kovačević odbacio je navode hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića u nedavnom intervjuu dnevnim novinama da je pokojni predsjednik Franjo Tuđman umirovio 431 osobu.

U vrijeme Tuđmana predsjedničku su mirovinu dobile 104 osobe, a ostali su umirovljeni po Zakonu o invalidskom osiguranju vojnih časnika, rekao je Kovačević.

(Hina) xibob ysšh

Pročitajte više