HSS od vlade traži da Hrvatskoj osigura status "GMO free counutry"

HSS je danas hrvatskoj Vladi uputio javni zahtjev kojim traži zabranu sjetve genetski modificiranog sjemena, pa i u pokusne svrhe, kako bi se Hrvatskoj osigurao status "GMO free country" zemlje u kojoj se ne sije sjeme s genetski modificiranim organizmima (GMO).

U HSS-u traže i uvođenje strogog sustava kontrole na granicama kako GMO sjeme ne bi bilo uneseno u Hrvatsku.

Ističu da je Hrvatska potpisnica Protokola o biološkoj sigurnosti čija je svrha osiguravanje odgovarajuće razine zaštite na području sigurnosnog prijenosa, rukovanja i korištenja živih GMO-a koji, drže u HSS-u, mogu imati negativan utjecaj na očuvanje i održivo korištenje biološke raznolikosti po kojoj je Hrvatska na petom mjestu u svijetu.

Protokol utvrđuje minimum zaštite, ali omogućava državama potpisnicama da idu i iznad tog minimuma što znači da u je slučaju postojanja i najmanje sumnje da je neki od živih GMO-a štetan za okoliš moguće zabraniti njegov uvoz u zemlju, stoji u javnom zahtjevu.

HSS-ovci ističu kako im je težnja da se regionalno zabrani uvoz genetski modificiranog sjemena, te da se cijela regija proglasi zonom slobodnom od GMO-a (Alpe-Adria zona).

Napominju da su potporu toj ideji dale Italija, Slovenija, Austrija i Vojvodina, te da su, na njihov poziv, hrvatske županije počele proces proglašavanja "GMO free županija".

(Hina) pp/xtr ysšh

Pročitajte više