HSS: Proglašenje gospodarskog pojasa treba ozbiljno raspraviti

POTPREDSJEDNICA Hrvatske seljačke stranke (HSS) Ljubica Lalić izjavila je danas da proglašenje gospodarskog pojasa u Jadranu zahtijeva novu i ozbiljnu raspravu u Hrvatskom saboru, bez obzira na to što je ta tema na inicijativu HSPa u Saboru raspravljena 2001.

Na novinarski upit slaže li se sa zahtjevom HSP-a da saborski zastupnici o proglašenju gospodarskog pojasa trebaju samo glasovati bez nove rasprave, Lalić je na konferenciji za novinare istaknula da je gospodarski pojas ozbiljna tema u čije rješavanje ne treba ulijetati bez ozbiljne rasprave.

Dodala je da se o toj temi ranije raspravljalo u drugim okolnostima i vjerojatno i s drugim podatcima.

Dajući potporu hrvatskim ribarima, HSS se zauzeo da saborski Odbor za poljoprivredu o tom pitanju održi tematsku sjednicu. Potpredsjednica stranke naglasila je kako će ministar poljoprivrede Božidar Pankretić na Vladi zahtijevati da se pokrene ta rasprava.

"Time se HSS drži svog predizbornog obećanja danog ribarima da će se zalagati za gospodarski pojas", rekla je Ljubica Lalić.

Na HSS-ovoj konferenciji za novinare bio je i predsjednik Ceha ribara pri Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) Tonči Božanić, koji je također podsjetio na to obećanje HSS-a.

Božanić je iznio zahtjev ribara da Hrvatski sabor što prije donese odluku o proglašenju gospodarskog pojasa na Jadranu. Dodao je kako od zastupnika HSS-a očekuje da ubrzaju donošenje te odluke.

"Naš je glavni interes da dobijemo što i sve obalne i otočne države svijeta, a njih 135 je proglasilo gospodarski pojas u skladu s Međunarodnom konvencijom o pravu mora", rekao je predsjednik Ceha ribara pri HOK-u.

Istaknuo je da u tom dijelu Jadrana, u kome bi se proglasio gospodarski pojas, treba zaustaviti pretjerani izlov ribljeg fonda od strane zapadnih susjeda, a procijenio je da je sadašnji izlov iz Jadrana vrijedan oko 200 milijuna eura.

Hrvatska treba iskoristiti svoje suvereno pravo, a i druge svjetske države nisu u konzumiranju tog svog prava previše pitale svoje susjede, naglasio je u ime hrvatskih ribara Tonči Božanić.

Pročitajte više