HSS: Vlada u pregovorima o "Protokolu 7" prekršila zakon

KLUB zastupnika HSS-a u Hrvatskom saboru optužio je danas Vladu da je pregovorima o kvotama za uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU, koje bi se trebale primjenjivati nakon proširenja Unije u svibnju, pristupila na nezakonit način.

HSS-ovi zastupnici Božidar Pankretić i Ivan Kolar na današnjoj su konferenciji za novinare upozorili da Zakon o provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju predviđa da platformu za pregovore o trgovinskim i drugim pitanjima, koju donosi Vlada, treba potvrditi Sabor, što nije učinjeno.

Umjesto da zatraži potporu Sabora za svoju pregovaračku platformu, što bi ojačalo pregovarački položaj Hrvatske, Vlada je u siječnju pristupila pregovorima, o kojima je Sabor dobio vrlo šture informacije, ustvrdio je Pankretić.

Ocijenio je da Hrvatska, ako do 1. svibnja pristane na značajno povećanje uvoznih kvota, kakvo traži EU, više neće imati mogućnosti zaštititi domaću poljoprivrednu proizvodnju.

Ocijenio je da bi takvo potpisivanje tzv. protokola 7 značilo kršenje zakona za koje bi Vlada morala odgovarati.

HSS-ovci su pozvali potrošače da jedu zdravu, hrvatsku hranu, a otvorenom su ostavili i mogućnost sudjelovanja HSS-a u mogućim prosvjedima seljaka protiv potpisivanja protokola 7.

Tim bi se protokolom kako traži EU, kvote za uvoz poljoprivrednih i stočarskih proizvoda znatno povećale nakon ulaska u EU deset novih zemalja s kojima je kvote Hrvatska utvrdila bilateralno, navode u HSS-u.

Pankretić je izvijestio i o prijedlogu izmjena Zakona o državnoj potpori u poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu, koji je HSS jučer uputio u saborsku proceduru.

Ustvrdio je da je prva faza agrarne reforme pokazala da nije dobro da država administrativnim mjerama ograničava subvencije za poljoprivrednu proizvodnju.

Smatra da poljoprivrednici koji se odluče na državnu potporu zahtjev za potporu ne moraju davati svake godine, nego "tek kad nastupe promjene".

Visina potpore, po HSS-u, ne bi trebala ovisiti o broju zahtjeva, nego bi ju trebalo utvrditi u fiksnom iznosu od 1000 kuna.

Ostala bi poljoprivredna gospodarstva ostvarivala poticaje na proizvodnju, s tim da HSS predlaže smanjivanje minimalnih poticanih količina, jer, ističu, većina poljoprivrednika i stočara ne može osigurati zakonske uvjete za dobijanje poticaja.

Pročitajte više