HSU za povrat umirovljeničkog duga u gotovini i preko državnih obveznica

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) zauzimat će se tijekom donošenja zakona o povratu duga umirovljenicima da im se dio duga vrati u gotovini, a dio putem državnih obveznica, ili drukčije, participiranjem u državnoj imovini, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik stranke Vladimir Jordan. L

Podsjetio je kako je Vlada na sjednici u Varaždinu imenovala radnu skupinu o izradi zakona o povratu duga za 700.000 umirovljenika, u koju su imenovani predstavnici Vlade, HSU-a i umirovljeničkih udruga. Na čelu skupine je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Prema sporazumu između HDZ-a i HSU-a, taj bi zakon trebao biti donesen do kraja lipnja.

Očekujući prvu sjednicu radne skupine, HSU je spreman na dogovor s Vladom, svjestan da će način vraćanja duga ovisiti o njegovoj visini i ukupnoj gospodarskoj situaciji u zemlji.

Jordan ističe kako je prvo potrebno do kraja lipnja ove godine donijeti zakonski okvir za vraćanje duga, a nakon toga utvrditi pojedinačni dug za svakoga umirovljenika. Tek zatim bi, smatraju u HSU-u, Hrvatski sabor trebao donijeti odluku o načinu i rokovima vraćanja duga. Umirovljenici će pritom, rečeno je, inzistirati da dug bude nasljedno pravo, odnosno da nakon smrti umirovljenika taj iznos naslijede njihovi potomci.

Jordan je rekao kako je razumijevanje za umirovljeničke zahtjeve za vraćanjem duga iskazao prošlog tjedna i šef Misije MMF-a Dimitri Demekas, s obzirom na to da mu je predočen podatak da prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi 229,80 eura.

(Hina) xtmar yln

Pročitajte više