Pobunjenici i dalje traže pomoć NATO-a: "Gadafi i dalje predstavlja prijetnju za Libiju i svijet"

PUKOVNIK Moamer Gadafi i dalje predstavlja opasnost za Libiju i svijet, izjavio je danas šef libijskih pobunjenika Mustafa Abdul Jalil, dodavši kako NATO i njegovi saveznici moraju nastaviti podupirati pobunjenike u borbi protiv "tiranina".

Jalil je to kazao na sastanku šefova obrane u Kataru, objašnjavajući kako bi snage lojalne pukovniku Gadafiju i dalje mogle izvršiti brutalne kontranapade.

Sirt - novi fokus pobunjenika

Bitka za Tripoli u principu je završena, a fokus pobunjeničkih vojnika sad je usmjerena na Sirte, rodni grad Moamara Gadafija. Osim toga, Sirte je posljednji veliki bastion Gadafijevih trupa, koje već sada pružaju jak otpor pobunjenicima koji napreduju prema gradu, javlja Al Jazeera.

Pobunjenici su se posljednjih nekoliko dana grupirali istočno od grada, na udaljenosti od nekih 50 kilometara, čekajući da NATO vlastitim bombama ukloni opasnost od Scud projektila koje posjeduju Gadafijevi vojnici u Sirteu. Osim toga, pokrenuli su i pregovore s plemenskim vođama u tom gradu, pokušavši ih nagovoriti da odustanu od borbe i dopuste pobunjenicima da mirno uđu u grad. "Trebat će nam oko deset dana da uđemo u Sirte ukoliko propadnu pregovori o mirnom preuzimanju grada", kazao je pukovnik Salim Miftah. Pobunjenici su proteklih dana izvojevali još nekoliko važnih pobjeda na više lokacija u zemlji. Prvenstveno se tu misli na grad Bin Jawad i kontrolu ceste od Tripolija ka Sabhi, na koju slijedi ofenziva kad Sirte bude zauzet.

Pronašli bombaša koji je srušio avion iznad Lockerbiea

Jedna od pozadinskih priča jučerašnjeg dana bila je pronalazak Abdelbaset Ali al-Megrahija, čovjeka koji je odgovoran za rušenje američkog aviona iznad škotskog grada Lockerbiea 1988. godine, kada je poginulo 270 ljudi. Megrahi je zbog toga zatvoren 2001. godine, a iz škotskog zatvora pušten je 2009. godine iz zdravstvenih razloga. U međuvremenu je bilo puno zahtjeva da se bombaša vrati u zatvor, ili da mu se sudi u SAD-u, ali izgleda da će to biti nepotrebno, jer kako govore izvještaji, dani su mu odbrojani. Megrahija su pronašli u teškoj komi u njegovom domu u Tripoliju.

Unatoč zahtjevima Britanaca da ga se vrati u zatvor, novi libijski ministar pravosuđa Mohammed al-Alagi kazao je kako neće izručivati libijske građane zapadnim državama. "Gadafi je izručivao svoje građane, mi to nećemo činiti. Magrahiju se jednom sudilo, i to je dovoljno", kazao je.

Izazovi za novu vladu

To pitanje bit će jedan od prvih vanjskopolitičkih izazova nove libijske vlade. Međutim, za njih je trenutno važniji jedan "domaći" problem, a on se odnosi na velike nestašice vode i hrane u Tripoliju. U ratnom kaosu su prekinute i neke opskrbne linije, a narušena je i infrastruktura što je mnoge građane ostavilo u jako nepovoljnom položaju. UN je već najavio kako će priskočiti u pomoć i dostaviti oko pet milijuna litara vode u Tripoli u narednih nekoliko dana. Glas Rusije prenosi zanimljivost da je brod s humanitarnom pomoći iz Malte  dovezao nekoliko tona hrane za pse i mačke u Tripoli.
Predstavnici pobunjenika nisu znali odgovoriti kome je točno namijenjena hrana. Na ulicama nema ni pasa, ni mačaka. Štoviše, u nekim muslimanskim zemljama psi se smatraju nečistim životinjama, i kontakt s njima je zabranjen.

Što se tiče druge vrijedne tekućine, nafte, pobunjenici tvrde da kontroliraju sve naftna polja u Libiji, koja ima najveće rezerve u Africi. Nacionalno prijelazno vijeće slijedit će plan koji su pripremili naftni stručnjaci, prema kojem bi se u narednih 15 mjeseci ponovno trebala dosegnuti prijašnja razina proizvodnje nafte, od oko 1,6 milijuna barela dnevno koliko se produciralo kada je Gadafi bio na čelu države.

Gadafijeva lokacija i dalje nepoznanica

Još uvijek nitko nema pouzdane informacije o tome gdje se skriva pukovnik Gadafi, Spekulacije se množe, ali pravi potvrda s terena nema. Najnovija vijest vezana uz njega odnosi se na jučerašnje obraćanje njegovog glasnogovornika Ibrahima koji je Associated Pressu telefonski javio kako je Gadafi još uvijek u Libiji i da je spreman pregovarati o prijenosi vlasti i stvaranju prijelazne vlade. Naravno, ostaje nepoznato je li ta ponuda iskrena i je li označava promjenu Gadafijeve retorike i strategije, li je naprosto riječ o kupovanju vremena i skretanju pozornosti dok Gadafi sprema bijeg.

U svakom slučaju, Nacionalno prijelazno vijeće odbilo je svaku pomisao na pregovore s Gadafijem. "Ne pregovaramo sa zločincima", kazali su.

Pročitajte više