HUP iznio minimum zahtjeva uoči nastavka pregovora o izmjenama ZOR-a

Uoči nastavka pregovora o izmjenama Zakona o radu (ZOR) idućega tjedna, Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) iznijela je u današnjem priopćenju minimum zahtjeva kojima uvjetuje svoj pristanak na izmjene ZOR-a.

HUP ocjenjuje da su već vrlo kompromisne startne pozicije poslodavaca i Vlade dosadašnjim pregovorima dovele do daljnjih popuštanja u korist zahtjeva sindikata.

Time je ozbiljno ugrožena mogućnost provođenja osnovnih reformskih ciljeva - stvaranja uvjeta za razvoj fleksibilnog i dinamičnog tržišta rada, podizanja konkurentnosti i pravovremenog pozicioniranja hrvatskog gospodarstva na globalnom tržištu.

U nastavku tripartitnih pregovora HUP će ustrajati na zahtjevima da se stanka za odmor tijekom radnog vremena ne ubraja u radno vrijeme.

Poslodavci također traže zadržavanje početnih pozicija u vezi visine otpremnina koje je predložila Vlada, odnosno inzistiraju da se otpremnine izračunavaju na osnovu neto plaća (to je i stajalište Vrhovnog suda u jednom predmetu revizije), a ne na osnovu bruto plaća, što traže sindikati.

HUP drži da sudjelovanje radničkih predstavnika u radu Nadzornih odbora nije promjena koja bi u ovom trenutku koristila podizanju konkurentnosti, a uz to ne pripada u područje reguliranja radnih odnosa.

Stoga predlaže da se to pitanje rješava kada se steknu uvjeti temeljeni na analizama i procjenama iskustava iz drugih zemalja.

Ako taj minimum zahtjeva ne bude uvršten u novi prijedlog zakona, HUP smatra da bi izmjene ZOR-a trebalo odgoditi za poslijeizborno razdoblje, jer je tijek pregovora pokazao da su rješenja koja se predlažu pod snažnim utjecajem predizbornih pritisaka.

Pročitajte više