HUS-ovu zakonsku inicijativu podržalo šest predsjedničkih kandidata

ŠEST predsjedničkih kandidata podržalo je danas inicijativu Hrvatske udruge sindikata (HUS) koja predlaže donošenje zakona o ovjeri vlasništva u trgovačkim društvima kako bi se naknadno ispravili propusti i nezakonitosti iz pretvorbe i privatizacije.

Prijedlog tog zakona na današnjem okruglom stolu, koji je organizirao HUS podržali su Slaven Letica, Doris Košta, zatim predstavnici izbornih stožera Borisa Mikšića i Ivića Pašalića te pismenim putem Anto Kovačević i Ljubo Česić Rojs.

"Predsjednički kandidati podržali su naš prijedlog zakona i složili se sa stajalištem da proces pretvorbe i privatizacije još nije okončan i da u njemu ima još otvorenih pitanja, rekao je Hini voditelj Županijskog ureda HUS-a Mario Iveković.

Za one kandidate koji se nisu očitovali na HUS-ovu inicijativu, Iveković smatra da ih područje privatizacije i pretvorbe ne zanima ili pak smatraju da je to gotova priča.

"To je za naše sindikalno članstvo neprihvatljivo", rekao je Iveković.

On smatra da je predloženi zakon dobar put da se isprave nepravilnosti u pretvorbi i u privatizaciji. Svi koji su stekli imovinu tijekom pretvorbe i privatizacije trebali bi dokazati da je nisu stekli nezakonito, predlaže HUS.

Iveković upozorava da je revizijom pretvorbe i privatizacije, koja je obavljena samo u dijelu poduzeća, utvrđeno da je temeljni kapital smanjen za 15 milijardi kuna.

Uz to, ustanovljeno je da je ukinuto 329.000 radnih mjesta i da je u 30 posto poduzeća, obuhvaćenih postupkom revizije utvrđen neki oblik nezakonitosti ili nepravilnosti.

Ti podatci bili su temelj da se krene s inicijativom donošenja zakona kojim bi se bar dijelom ispravile te nepravilnosti, rekao je Iveković.

(Hina) xmvr yaz

Pročitajte više