hvidr-a i blaženka gogić: ivica pančić ne radi u interesu branitelja

Predsjednik udruge HVIDRe Damir Varaždinac i nedavno smijenjena pomoćnica ministra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Blaženka Gogić, ustvrdili su na današnjoj konferenciji za novinare da Ministarstvo branitelja i ministar Ivica Pančić rade protiv interesa hrvatskih branitelja.

Kao primjer ugrožavanja prava branitelja, posebice onih oboljelih od PTSP-a naveli su testiranje američkim testom MMPI-2.

Dubravko Svedrec, predsjednik zagrebačkog ogranka Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a rekao je da su ministar Pančić i suradnici jučer lagali da testiranje testom MMPI-2 nije obavezno.

´Testiranje je obvezno, a jedan branitelj s dijagnozom PTSP-a koji je to odbio´, zbog toga je izgubio prava, rekao je Svedrec.

Varaždinac je ustvrdio da je testiranje tim testom primjer političkog diktata s ciljem umanjivanja braniteljskih prava.

Navodeći da govori kao psiholog Blaženka Gogić je rekla da su testiranja branitelja po tom testu često vršena grupno i u nestručnim i nehumanim uvjetima.

To je danas potvrdilo i Hrvatsko psihološko društvo, dodala je.

Navela je da je Ministarstvo branitelja, od kada mu je na čelo došao Pančić isključivo tražilo lažne invalide i branitelje te radilo na smanjivanju njihovih prava.

Iznijela je i podatak da u Hrvatskoj ima 447 tisuća raznih invalida dok je ratnih vojnih invalida svega 33 tisuće, a da su posebno ´na udaru´ oboljeli od PTSP-a.

Varaždinac je rekao da se Zakon o pravima hrvatskih branitelja ne provodi u cijelosti već samo odredbe koje ograničavaju braniteljska prava poput smanjenja iznosa braniteljskih mirovina.

Također je upitao - kada će Ustavni sud odgovoriti na njihov lanjski zahtjev za ocjenu ustavnosti tog zakona.

Pročitajte više