HZJZ: Senzacionalistički napisi o rizicima iz balastnih voda

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) upozorio je danas da su napisi u medijima o potencijalnim rizicima prijenosa živih organizama balastnim vodama, koji su navedeni u Studiji utjecaja na okoliš projekata Družbe Adria, "senzacionalistički i izvađeni iz konteksta".

HZJZ napominje da su njegovi stručnjaci, koji su sudjelovali u izradi studije u dijelu koji se odnosi na zdravlje ljudi, obradili potencijalne opasnosti prijenosa patogenih mikroorganizama, kao što su uzročnici kolere i hepatitisa A, ali su informacije o tome u medijima izvađene iz konteksta i bez činjenice da je rizik prijenosa mali.

"Dio analize opasnosti iz Studije HZJZ-a objavljen je bez našeg znanja i izvukao je potencijalne rizike iz konteksta u kojem je prijedlog otklanjanja tih rizika u prvom planu", stoji u priopćenju HZJZ-a.

Zavod pritom napominje da Hrvatska, uz već prisutne balastne vode, već dugi niz godina nema kolere te da ni jedan slučaj hepatitisa A, kao niti bilo koje druge zarazne bolesti, nije povezan s balastnim vodama.

Također naglašavaju da je problem balastnih voda daleko širi od projekta Družbe Adria pa se na razini Hrvatske trebaju donijeti propisi i standardi te uvesti nadzor i kontrola postupaka s balastnim vodama koji bi osigurali nesmetan promet brodova i tereta uz maksimalnu zaštitu okoliša i zdravlja.

HZJZ je uvjeren da će studija uz cjeloviti prijedlog mjera zaštite od potencijalno štetnog utjecaja balastnih voda i uz sudjelovanje javnosti omogućiti najbolju odluku nezavisnog povjerenstva za ocjenu studije.

Navode i da nezavisno povjerenstvo Ministarstva zaštite okoliša najprije treba ocijeniti stručnost i relevantnost studije, a potom slijedi i javna rasprava.

Nedavno je ekološka udruga "Eko-Kvarner" prozvala Ministarstvo zaštite okoliša jer ne namjerava na svojim internet stranicama u cjelosti objaviti studiju, zato što je preopširna - ima 251 stranicu i 81 prilog s 1.500 stranica. Međutim, ako povjerenstvo tako odluči, Ministarstvo će otvoriti novi web na koji će staviti cjelokupnu Studiju utjecaja na okoliš Družbe Adria.

(Hina) pp/xbdj ymd

Pročitajte više