HZZ: Nezaposlenost u lipnju 3,4 posto manja nego u svibnju

KRAJEM lipnja u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) bilo je evidentirano 319.700 nezaposlenih osoba, što je 3,4 posto manje nego u svibnju te 17 posto manje u odnosu na lipanj prošle godine, izvijestio je danas HZZ.

Nastavlja se trend pada nezaposlenosti započet u travnju 2002. godine, a već treći mjesec za redom broj novoprijavljenih u evidenciju HZZ-a manji je od broja onih koji se iz evidencije zaposle, istaknula je na konferenciji za novinare ravnateljica HZZ-a Sanja Crnković Pozaić.

Od 24.773 osobe brisane iz evidencije Zavoda, njih 14.904 ili 60,2 posto se zaposlilo.

Novoprijavljenih nezaposlenih osoba u lipnju je bilo 13.591 od čega većina (51,7 posto) ranije nije radila niti tražila posao.

Crnković-Pozaić ocjenjuje pozitivnim što se u odnosu na svibanj među novoprijavljenima povećao udio takvih osoba s 30,4 posto na 51,7 posto, a udio onih koji su došli iz radnog odnosa smanjio s 63,8 posto na 39,5 posto.

Ona to tumači optimizmom osoba koje dosad nisu tražile posao, a sada procjenjuju da imaju veće šanse za zaposlenje.

Komentirajući tvrdnje da broj nezaposlenih pada zbog administrativnog brisanja iz evidencije HZZ-a, istaknula je da po staroj definiciji doista ima više nezaposlenih, ali kretanje nezaposlenosti ima istu silaznu putanju prema obje definicije.

"HZZ pokriva nešto više od polovice tržišta rada, pa naša evidencija nije jedini pokazatelj nezaposlenosti", napominje Crnković-Pozaić.

Ove je godine općenito manje zapošljavanje preko HZZ-a, s obzirom na otvaranje privatnih agencija, ali i manji broj prijava mlađih osoba koje smatraju da same mogu naći posao.

Tražitelja posla i dalje ima oko 10.000, a to su uglavnom mlađe osobe sa srednjom stručnom spremom, koje na posao u prosjeku čekaju kraće od ostalih.

Čekanje na posao pokazuje tendenciju smanjenja kod mlađih i bolje obrazovanih ljudi, dok se kod starijih s lošijim kvalifikacijama produžuje.

"Ovim tempom otvaranja radnih mjesta trebalo bi nekoliko godina da se zaposle trenutno nezaposleni", procjenjuje ravnateljica HZZ-a.

Prošloga je mjeseca najveći pad evidentirane nezaposlenosti zabilježen u Istarskoj, Ličko-senjskoj, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji.

Hoteli i restorani najviše su doprinijeli zapošljavanju, a industrija, posebice industrija kože, prednjači u broju novoprijavljenih nezaposlenih, što se objašnjava restrukturiranjem i otpuštanjima u velikim poduzećima u istočnoj Hrvatskoj.

Zavod je prošloga mjeseca zabilježio i oko 1.000 nezaposlenih koji su zaradili više od 900 kuna mjesečno. Oni za koje se potvrdi da su radili bit će brisani iz evidencije.

HZZ je u lipnju brisao iz evidencije 6.992 osobe (28,2 posto ukupno brisanih) zbog neredovitog javljanja, a 2.240 (9 posto) zbog nepoštivanja zakonskih odredbi.

Pročitajte više