HZZO tvrdi: Nitko neće morati doplaćivati za inzulin

Foto: Duško Jaramaz, nainzulinu.com

NAKON što je Davor Skeledžija, urednik portala nainzulinu.com, u petak digao popriličnu prašinu svojom alarmantnom objavom prema kojoj bi hrvatski dijabetičari uskoro mogli ostati bez većeg broja lijekova, odnosno tvrdnjom da će se inzulin nadoplaćivati, u javnosti se podigla poprilična panika koja ne jenjava.

Kako bismo doznali je li ova informacija točna, obratili smo se HZZO-u, iz kojeg tvrde da nitko neće ostati bez besplatnog inzulina.

Iz neslužbenih razgovora doznali smo da je u tijeku uobičajeno godišnje 'referenciranje' lijekova, ne samo onih za dijabetes, već svih na listama HZZO-a. Drugim riječima, ne zbiva se ništa neuobičajeno, naprotiv. Isti proces ponavlja se od 2013. svake godine.

U HZZO-u nas uvjeravaju da će svaki lijek koji s liste A, na kojoj su lijekovi koje pokriva osiguranje, prijeđe na listu B, za koju se plaćaju nadoplate, imati odgovarajući lijek s istim svojstvima koji se neće nadoplaćivati. On neće imati isti naziv jer svaka farmakološka kompanija ima različit naziv za istovrsne lijekove, no po sastavu i djelovanju bit će isti.

Detaljnije objašnjenje HZZO-a i stručnjaka pročitajte OVDJE.

HZZO: To je uobičajeni proces natjecanja

Slično službeno pojašnjenje, nešto stručnije i tehnički kompliciranije pisano, dobili smo i pismeno od HZZO-a.

„Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) donijelo je odluku o početku provođenja Javnog nadmetanja za utvrđivanje cijena lijekova za osnovnu i dopunsku listu lijekova, te o utvrđivanju referentnih skupina s cijenama lijekova unutar svake referentne skupine i podskupine, čime je započet postupak utvrđivanja razina cijena lijekova koje će plaćati HZZO za lijekove koji se propisuju na recept.

Ako se neki postupak priprema ili je u tijeku, HZZO ga ne može komentirati dok nije završen. Da bi se nekom lijeku, a ne samo inzulinima „uvela“ doplata, postoji cijela procedura postupanja.

Naime, HZZO je obvezan provoditi postupak Javnog nadmetanja za utvrđivanje cijena lijekova koji se već nalaze na važećoj osnovnoj i dopunskoj listi lijekova HZZO-a sukladno odredbama i prema predviđenoj proceduri koja je utvrđena Pravilnikom o mjerilima i načinu za određivanje cijena lijekova na veliko i o načinu izvješćivanja o cijenama na veliko, ako se tijekom godine na važećim listama lijekova HZZO-a nađu lijekovi različitih cijena unutar referentnih skupina.

Radi se o redovitom postupanju koje HZZO provodi po istom pravilniku od 2013. godine.

Tijekom postupka, HZZO u definirane skupine i podskupine rasporedi lijekove s liste lijekova i ovisno o tome koji lijek ima 5% prometa zadnja 3 mjeseca, utvrdi se razina cijene lijeka za HZZO.

Nakon objave javnog nadmetanja na web stranicama HZZO-a, postupak nije konačan, već na njega postoji mogućnost žalbe i na objavljene cijene Nositelji odobrenja moraju dostaviti svoje očitovanje.

Nakon dobivenih odluka (Rješenja) na uložene žalbe i temeljem dostavljenih očitovanja Nositelja odobrenja o prihvaćanju/ne prihvaćanju referentne cijene za pojedini lijek, HZZO počinje pripremu cjelovitih lista s cijenama lijekova koji se propisuju na recept: lijekovi se razvrstavaju na osnovnu i dopunsku listu lijekova i kao takve ih, tek tada HZZO upućuje Upravnom vijeću HZZO-a na donošenje konačnih odluka o prihvaćanju cijena lijekova (tada se pripremaju prijedlozi za donošenje Odluke o utvrđivanju osnovne liste lijekova i Odluke o utvrđivanju dopunske liste lijekova). Na osnovnu listu lijekova stavit će se lijekovi čija je cijena na razini referentne cijene ili niža, a na dopunsku listu lijekova stavit će se lijekovi čija je razina cijene viša od referentne cijene.

Niti jedna cijena lijeka ne mora biti nužno „nepromjenjiva“ ako za odstupanje od spomenutog Pravilnika postoji neko opravdanje jer se tijekom cijele godine, Nositeljima odobrenja ostavlja mogućnost da predlože, s detaljnim obrazloženjem, višu cijenu lijeka, a za koju svoju suglasnost mora dati ministar nadležan za zdravstvo.

Postupak javnog nadmetanja cijena lijekova, na koji stižu mnogobrojni prigovori, tek je započeo. Cijela procedura javnog nadmetanja cijena za osnovnu i dopunsku listu lijekova uobičajeno svake godine traje nekoliko mjeseci od prve odluke do konačnih cijena u listama lijekova. Postupci započeti u studenom, obično zbog rokova (Pravilnik, ZUP), završavaju krajem veljače“, stoji u odgovorima HZZO-a na naš upit.

Pročitajte više