I dalje valjane hrvatske svjedožbe o osposobljenosti pomoraca

MINISTARSTVO pomorstva, prometa i veza priopćilo je danas da su certifikacijske tvrtke "Det Norske Veritas" i "Hrvatski registar brodova" produljile valjanost certifikata o sukladnosti s normom ISO 9001:2000, što znači da će se i dalje priznavati hrvatske svjedodžbe o osposobljenosti pomoraca.

Te su certifikacijske tvrtke jučer, 18. lipnja, recertificirale sustav upravljanja kvalitetom u Upravi pomorstva u Zagrebu i osam lučkih kapetanija (Pula, Rijeka, Senj, Zadar, Šibenik, Split, Ploče i Dubrovnik) u skladu sa zahtjevima standarda ISO 9001:2000, kaže se u priopćenju.

Prema STCW-u, konvenciji koju je potpisala i Hrvatska, Hrvatska je dobila rok da do 15. prosinca 2003. uvede novi standard, ili bi se u protivnom dovela u pitanje valjanost breveta više od 27 tisuća hrvatskih pomoraca.

Osim toga, u sklopu unapređenja sustava, primijenjeni su i novi zahtjevi spomenutog standarda koji uključuju i ispitivanje zadovoljstva krajnjih korisnika, u ovom slučaju građana koji podnose zahtjeve za izdavanje svjedodžbi o osposobljenosti pomoraca, što je također prva analiza takve vrste u sustavu državne uprave Republike Hrvatske, kaže se u priopćenju glasnogovornice Ministarstva pomorstva, prometa i veza Marine Halužan.

(Hina) pp jn

Pročitajte više