I Hrvatska će biti zaštićena NATO-vim proturaketnim sustavom obrane?

GLAVNI tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer u intervjuu za Financial Times raspravljao je o sustavu proturaketne obrane koju bi, prema njegovu mišljenju, Europa trebala formirati po uzoru na američki.

Ovaj bi štit trebao nadopunjavati onaj koji postavlja američka vlada u Poljskoj i Češkoj, a njegova primarna uloga je osiguravanje jugoistočnih europskih zemalja, Grčke, Turske i Italije, koje nisu pokrivene američkim proturaketnim sustavom. Scheffer je odbio specificirati koliko bi zemalja trebalo biti pokriveno proturaketnim štitom, ali smatra kako bi takav sustav trebao pokrivati cijelu Europu.

"Ako me pitate na koji bi način NATO i njegovi saveznici trebali igrati ulogu u novom sustavu raketne obrane, mogu vam samo reći da je pred svima nama još puno posla. Vođe država su me na sastanku NATO-a u Rigi prošle godine zamolili da proučim moguću prijetnju iz vojne i političke perspektive, a tu će raspravu nastaviti i naši ministri obrane koji se sastaju u lipnju. U budućnosti će se ovaj i američki proturaketni sustav vjerojatno nadopunjavati", rekao je Scheffer za Financial Times.

"Sustav za proturaketnu obranu je jedno od ključnih pitanja kojim se NATO bavi. No, još je prerano prognozirati kako će taj sustav na kraju biti sproveden. Ali mogu vam reći da imamo pouzdane studije prema kojima je teoretski moguće takvim sustavom zaštititi cijelu Europu, ali za to je potrebna politička rasprava u kojoj se mora utvrditi tko će za što platiti", smatra Scheffer.

Kad i ako do toga dođe, vjerojatno će i Hrvatska, kao članica NATO-a biti zaštićena proturaketnim štitom, ali uvođenje istog je još daleko, tako da za sad nije jasno kakve bi točno obaveze Hrvatska i ostale europske države morale preuzeti kako bi omogućile uvođenje sustava obrane.

"Za mene je ključno pitanje nedjeljivost sigurnosti. Kad govorimo u proturaketnoj obrani, ne možemo članice NATO-a dijeliti na one koje su u A ligi i u B ligi. Smatram da do toga neće doći jer mislim da ćemo se na kraju svi složiti oko opsega prijetnje", naglašava Scheffer govoreći o raketnim testovima koje provodi Sjeverna Koreja i nuklearnom programu koji provodi Iran.

P.V.

Pročitajte više